Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Конюнктивит (розово или червено око). Конюнктивит при бебетата. Неонатален конюнктивит. Натурални средства и билки за лечение на конюнктивит.

Koнюнктивит при деца
Photo source

Неонатален конюнктивит при бебета (познат под името розово или червено око) се получава при възпаление, инфекция или запушен слъзен канал.

Видове неонатален конюнктивит

  • хламидиен конюнктивит
  • гонококов конюнктивит
  • химически конюнктивит
  • конюнктивит причинен от бактерии и вируси


Причини за конюнктивит при бебетата

Много трудно е да се определи точната причина за този вид конюнктивит, тъй като признаците и симптомите са много общи. Например , майката може да няма никакви симптоми преди раждането на бебето, но тя може да е носител на бактерии или вируси в себе си, които да заразят бебето.

 Често срещани причини за поява на конюнктивит

Хламидиен конюнктивит-той се причинява от бактерия, наречена Chlamydia  trachomatis, която може да се предаде на бебето по време на раждане.

Гонококов конюнктивит-причинява се от бактерия, наречена Neisseria gonorrhoeae. Новороденото може да бъде заразено с тази бактерия при раждане.

Химически конюнктивит

Когато слагате капки за очи на малки деца, за да предотвратите бактериална инфекция , очите  на новороденото могат да се раздразнят. Това може да се диагностицира като химически конюнктивит .

Други  видове бактериален и вирусен конюнктивит

Освен гореспоменатите бактерии и други такива могат да предизвикат конюнктивит у новороден през първите седмици от живота му. Бактериите, които нормално живеят във вагината на жената , които не се предават по полов път, могат да предизвикат неонатален конюнктивит.

Вирусите, които причиняват генитален и устенхерпес също могат да причинят неонатален конюнктивит и тежко увреждане на очите . Тези вируси могат  да се предадат на бебето по време на раждането . Въпреки това, херпес конюнктивитите са много по-рядко срещан видове  конюнктивит, отколкото конюнктивит причинен от гонорея и хламидия .   

Признаци и симптоми на конюнктивит при новородени

Бебетата с конюнктивит получават изтичане на секрет от очите в рамките на един ден до две седмици след раждането. Клепачите им стават подпухнали и зачервени.

Симптомите за причините  при хламидиен конюнктивит включват:

  • зачервяване на очите
  • подуване на клепачите
  • хламидиен конюнктивит
  • отделяне на секрет

Те се появяват 5- 10 дни след раждане.

Симптомите за причините  при гонококов конюнктивит включват:
  • червени очи
  • гной в очите
  • подуване на клепачите

Този тип се появява 2-4 дни след раждането.

Симптомите за причините  при химически конюнктивит включват:

  • леко зачервяване на очите и подуване на клепачите


Симптомите могат да продължат в рамките от 24 до 36 часа.

Лечение на конюнктивит с домашни средства

То зависи от симптомите и от какво е причинено това състояние. Някои от случаите на конюнктивит изчезват без някакво специално лечение, докато други изискват по сериозно отношение.

За да облекчите симптомите можете да използвате физиологичен разтвор за капки за очи, както и топла кърпа поставена над клепачите. Ако имате алергичен конюнктивит обаче, е важно да премахнете източника на алергия , и не трябва да докосвате и търкате очите.

Студения компрес също е полезен, така можете да облекчите сърбежа и раздразването. Добре е често да изплаквате очите през деня.

Холистичен подход към лечение на конюнктивит

Много е важно да се приложи лечение, особено на по-тежките случаи, защото конюнктивит може да се превърне в често повтарящ се проблем и могат да бъдат повредени очните тъкани. Затова е много важно да подходите сериозно  със здравословна диета и повишаване на имунитета. Имунната система играе много сериозна роля в борбата с всяка една инфекция.

Топло мляко и мед за лечение на конюнктивит

Медът е познат със своите прекрасни анти-бактериални свойства. Той  много добре успокоява и лекува конюнктивита. Смесете равни части топло мляко и мед, разбъркайте добре докато медът се размие добре. Вземете капкомер, няколко пъти на ден поставяйте по 2-3 капки в болното око/очи.   Болкоуспокояващият ефект ще натъпи веднага и в рамките на 24 часа окото ще се изчисти.
  
Тoрбичка черен чай за лечение на конюнктивит

Оставете пакетчето чай за няколко минути в чаша топла вода. След това го извадете, но без да го стискате . Оставете го за 5 минути върху засегнатото око. Ако детето не възразява може да го държите до 20 минути. Периодично можете да изстисквате торбичката. Повторете процедурата 3-4 пъти дневно. Обикновено в рамките на един ден ще забележите видимо подобрение.

Тoрбичка зелен чай и топла солена вода

Потопете пакетче зелен чай в чаша топла солена вода (половин чаена лъжичка сол). Поставете го върху инфектираното око за 15-20 минути. Повторете процедурата 3-4 пъти дневно.

Сол
Затоплете в съд( морска сол за около 3-4 минути), поставете солта в платнена торбичка, а след това върху засегнатото око за около 10 минути. След това затоплете отново солта в торбичката, повтаряйте процедурата 3-4 пъти дневно.       

Чесън  
Вземете скилидка чесън и леко я притиснете да излезе сока от нея, след това натъркайте долния клепач. В началото ще смъди, но повярвайте след няколко минути ще почувствате подобрение. Направете процедурата няколко пъти през деня, още на следващия ден ще имате забележителен резултат.

Съвети за спиране разпространението на конюнктивит

  • Мийте често ръцете си преди и след като докосвате лицето или очите си
  • Не споделяйте грима с други хора
  • Не го използвайте докато инфекцията не е преминала
  • Не използвайте едни и същи контактни лещи
  • Не използвайте едни и същи кърпи за лице, спално бельо, възглавници
  • Носете защитни очила при вятър, топлина или студ