Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Кървящи и възпалени венци – бабини рецепти и билки


Кървящи и възпалени венцибабини рецепти и билки

Лечението на кървене на венците започва с консумирането на цитрусови плодове, мляко, сурови зеленчуци, сода за хляб, карамфил, карамфилово масло, градински чай, масло от мента, чай от невен, чай от лайка, физиологичен разтвор, и масажиране на венците. Също така, трябва да избягвате пушенето и мазните храни.
Кървене на венците се свързва със състояние, при което венците се подуват и често кървят. Това се случва по време на миенето на зъбите или консумиране на твърда храна. Причината най-вероятно е лоша устна хигиена, но може да бъде показателно за други здравни състояния като бременност, авитаминоза, скорбут, левкемия или много други видове инфекции. 



Кървене на венците може да се предотврати с народни средства и билки, които са лесно достъпни и могат да доведат до подобряване на състоянието ви, в рамките на няколко седмици.
Понякога кървенето може да бъде индикация за някои сериозни заболявания като левкемия. Ако не се вземат мерки навреме, това може да доведе до възпаление на венците. За щастие, това е обратимо и  те могат да бъдат излекувани чрез прости и лесни домашни средства, както и поддържането на правилна устна хигиена.


Кървене на венците може да се предизвика в резултат на недостиг на витамини, скорбут, хормонални промени от бременността, много видове инфекции, левкемия или продължително търкане на зъбите с твърда четка.


Симптоми

  • кървене, което забелязвате по време на миене на зъбите си или в слюнката
  • консумацията на богати на фибри или груби храни могат да доведат до кървене
  • лош дъх          

Има няколко домашни лека, които могат да се практикуват редовно, за да се предотврати или лекува кървенето на венците.

Билки и бабини рецепти за кървене на венците

Бял равнец за кървящи венци
Правите запарка от бял равнец, като заливате една супена лъжица от билката с 250 ml вряла вода. След като изстине правите гаргара 5-6 пъти дневно. Запарката лекува и възпаление на устната лигавица. Прилагайте минимум 2-3 седмици.
Повече за лечебните свойства на белия равнец - тук.

Смрадлика
Правите запарка от листата на смрадликата в 1 литър вода. Необходими са ви около сто листенца. Жабурите се 6-7 пъти дневно.

Градински чай (салвия)
Запарката от салвия помага при кървящи и клатещи се зъби, пародонтоза и язвички по венеца. Може с памуче да нанасяте върху засегнатите места. Една супена лъжица от билката се залива с половин литър гореща вода. Престоява около час, след което може да се жабурите 5-6 пъти дневно. Хубаво е и да се пие от запарката.
Повече за тази билка, която съхранява дълголетието – тук.

Алое вера
Вземете няколко листа от алое, като предварително сте премахнали горната ципа. Мажете венците няколко пъти на ден, 20 минути преди хранене.

Коприва
Направете отвара от листата на коприва. Две – три супени лъжици сухи листа от коприва  се заливат с 500 ml. гореща вода. Оставете да покиснат 20 – 30 минути и се жабурете ежедневно, в рамките на 20 дни. по 6-7 пъти на ден, 10 минути преди хранене.

Цитрусови плодове
Една от главните причини за кървене на венците е дефицит на витамин C. Цитрусовите плодове -  увеличеният прием на портокали и лимони, както и зеленчуци, особено броколи и зеле, могат да ви предпазят от кървене на венците, давайки ви необходимите запаси от витамин C.

Мляко
Млякото е богат източник на калций, който постоянно трябва да се попълва за укрепване на вашите венци. Пийте мляко редовно за предотвратяване на кървене на венците.

Откажете пушенето
Пушенето създава условия за развитие на определени бактерии в устната кухина.  Това е достатъчен аргумент за да избягвате пушенето.

Сурови зеленчуци
Дъвченето на сурови зеленчуци почиства зъбите и създава много добро кръвообращение във венците. Ето защо трябва да консумирате зеленчуци всеки ден.

Сок от боровинки
Сокът от боровинки е идеално средство за онези, които имат кървящи венци. Той има много добри антибактериални свойства, както помага за почистване на венците и излишните бактерии. Пийте редовно боровинков чай.

Сода
Содата убива бактериите чрез киселинната среда, която създава в устната кухина. Може да я прилагате върху венците с пръсти, като разтърквате.

Карамфил
Карамфил - може или да се държи в устата, да го дъвчете бавно, или да го използвате под формата на карамфилово масло, като го втривате върху венците. Това е стар домашен лек за всички видове дентални проблеми.

Масло от градински чай ( салвия) и ментово масло
Мийте зъбите с двете масла, това ще направи устната ви кухина свежа и без бактерии.

Чай от листа от невен и чай от лайка
Листата от невен и лайка могат да дадат облекчение на венците.

Сол
 Можете да правите гаргара след миене на зъбите с хладка вода и щипка сол към нея. Това е едно добро домашно средство за лечение на кървящи венци.

Масаж
Нежен масаж на венците с пръсти, след четката, предизвиква много добро кръвообращение. Това укрепва венците и ги предпазва от кървене.


Избягвайте мазни храни
Мазните, пикантни и тежки храни лесно се отлагат в устната кухина. Това създава една много добра среда за развитие на микроби и микроорганизми. В последствие – венците кървят или се възпаляват. Ако страдате от кървящи венци, трябва да избягвате мазни храни, колкото е възможно.