Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Дегенерация на диска - износване

Дегенерация на диска
Photo source

С напредване на възрастта е нормално да имате някакво износване на гръбначните дискове. Но не при всички хора симптомите могат да бъдат еднакво изразени. Що се отнася до дегенеративно заболяване на диска, при него болката се свързва с увреден диск. С това състояние се свързват много голям спектър от симптоми.

Гръбначни дискове

Дисковете са като амортисьори, които спомагат гърба да остане гъвкав и неподатлив на различните съпротивителни сили на които е подложен. Всеки диск е съставен от два слоя:

  • твърд и еластичен външен слой, изграден от нерви (ако обвивката на диска  е нарушена в таз област, то той е много болезнен)
  • мека подобна на желе сърцевина, съдържаща протеини. Ако тези протеини изтичат към нервните окончания на външния слой , те могат да причинят много силна болка.


За разлика от други части на тялото, притокът на кръв към диска е много по-малък и след като е увреден веднъж той не може да се възстанови сам.

Симптоми

Най-честите симптоми при дегенеративно заболяване на диска са:
  • болка, която се влошава при седеж ( когато сте  седнали дисковете в долната част на гърба се натоварват 3 пъти повече, отколкото когато сте изправени)
  • болка, която се влошава при навеждане, вдигане или усукване
  • когато се чувствате много по-добре по време на ходене или тичане, отколкото докато сте седнали или стоите продължително време изправени
  • когато се чувствате по-добре,  когато сменяте позициите или сте в легнало положение
  • периоди на силна болка, които идват и си отиват. Това може да продължи от няколко дни до няколко месеца, преди да се почувствате по-добре.
  • можете да почувствате болката долу ниско в гърба, задните части , бедрата или шията,( в зависимост къде е засегнат диска) разпространяваща се към раменете и ръцете
  • скованост и изтръпване на крайниците
  • слабост в мускулите на краката



Причини

Причините за дегенерация на диска могат да бъдат много и най-различни, включително сред тях е и възрастта. Сред по специфичните  фактори са:
  • оставане на диска без вода (още с раждането ни в диска има около 80% вода, но при  напредването на възрастта диска остава без вода и не може да абсорбира и компенсира сътресенията.)
  • ежедневните дейности и спорт могат да предизвикат разкъсване на горния слой на диска.
  • до навършване на 60 годишна възраст много голяма част от хората страдат в някаква степен от увреждане на дисковете( не всеки обаче страда от болки в гърба).
  • сред рисковите фактори са различни наранявания, които могат да предизвикат подуване  болки, както и проблеми в кръста



Лечение и облекчение на болката

йога  и масажи - подобряват гъвкавостта без това да оказва натиск върху ставите

храни, богати на омега 3 мастни киселини (сьомга, риба тон), както и пълнозърнести храни, бобови и ядки облекчават гръбначния стълб

витамини В,С, Е подобряват еластичността на хрущяла на гръбначния стълб

аеробни упражнения и плуване


Полезни връзки:

Дискова херния-причини