Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Как да облекчим сутрешната мускулна скованост в ставите? Причини и съвети за справяне с болката.

Как да облекчим сутрешната скованост?
Photo source

В живота си няма човек, който да не се е оплаквал от скованост в мускулите и ставите, болки във врата и гърба, сутрешна неразположеност. Сигурно си задавате въпроса „Защо се случва това с мен?”.

След ставане от сън ставите са „отпуснати , разхлабени”. По време на съня (или почивка) ставната течност „накисва” хрущяла в ставите, подобно на гъба във вода. Когато обаче станете и започнете да се движите, хрущяла се притиска и ставната течност от него започва да облива самата става. Колкото повече се раздвижвате толкова по-добре се „смазва” вътрешната става. В зависимост от това колко трае сутрешната скованост се определя и вида на причинителят и.


Ако тя продължава повече от час (може да продължи и до няколко часа), говорим за ревматоиден артрит или друг възпалителен вид артрит.
Ако изпитвате скованост в рамките на половин час или по-малко, това най-вероятно да е остеоартрит или друго подобно състояние.

Причини и симптоми за сутрешна скованост

Хората, които най- често страдат от сутрешна скованост са тези които страдат от заболявания като артрит, фибромиалгия и ревматизъм.

Сред основните симптоми са:
  • скованост в една или повече стави, бедрата и коленете
  • скованост в един или повече мускули
  • болки и скованост в долната част на гърба
  • болки и скованост във врата

Главни причини за сутрешна та скованост в мускулите

  • Сред основните причини са липсата на ежедневна физическа активност, наднормено тегло, поддържане на лоша диета, недостатъчен сън, лоша работна среда (влага , студ).

  • Ежедневните разходки (3-5 км) са прекрасен начин да се освободите от сковаността в мускулите, както и редовни леки физически натоварвания.

  • Наднорменото тегло допълнително уврежда и натоварва мускули, стави и сухожилия.
  • Бедната диета или диета с високо съдържание на въглехидрати причинява мускулна слабост, лоша стойка и отпуснатост.

  • Неподходящата поза за спане или гледане на телевизия, в продължение на много часове, води до намаляване на притока на кръв към мускулите, след което следва натрупване на млечна киселина в мускулите, което и води до скованост.

  • Ако работите при лоши атмосферни условия, студена или влажна среда, това кара мускулите да се втвърдяват и свиват, защото влагата се отразява на притока на кръв в цялото тяло.


Как да облекчим сутрешната скованост в мускулите и ставите ?

Осем прости правила

1.Осигурете си дълбок и спокоен сън. Не мислете за утрешните задачи.

2.Не лягайте в стая  където има течение или влага. Това вреди на ставите.

3.Вечер, докато си лежите в леглото можете да направите няколко прости разтягания с крака или каране на колело „ във въздуха”. Това ще разхлаби мускулите  и ще ги напълни с кръв.

4.Вземете си горещ душ преди лягане, това ще предизвика изпотяване и стимулиране на кръвообръщението, както и освобождаване на мускулните спазми.

5.След душа направете 20-30 клякания, които да раздвижат коленните и мускулните стави. Издишвайте дълбоко докато клякате и вдишвайте докато се изправяте.

6.Старайте се да пиете чиста вода. Тя може да бъде филтрирана, бутилирана или минерална. Целта е да няма токсини във водата , които по-късно биха се натрупали в организма.

7.Поддържайте здравословна диета, с много плодове и зеленчуци. Четете етикетите и избягвайте консервантите подобрителите, фруктоза, подсладители , аспартам, оцветителите и тъй наречените Е-та. Повече за аспартама – тук.

8.Намалете стреса. Запишете с на йога, духовни практики, научете се да медитирате. Дишайте дълбоко, правете си вечерни разходки,плувайте ако е възможно.

Причините за сутрешната скованост могат да се разделят на две големи групи-медицински и други.

Медицински причини

Фибромиалгия- свързана е с болки в мускулите и болезнени стави. Хора с това заболяване изпитват сутрешна скованост.

Артроза-хората страдащи от остеоартрит също имат скованост в ставите и мускулите. Обикновено болките отшумяват в рамките на половин час.

Ревматоиден артрит- за разлика от предходните две състояния, болките и сковаността в ставите не изчезват толкова бързо, ако въобще отшумят.

Други причини за сутрешна скованост

Липса на движения-заседналият начин на живот, дългото стоене пред телевизора и компютъра води до скованост в ставите и втвърдяване на мускулите.Обърнете внимание на матрака и възглавницата- по-важни са отколкото предполагате(натрупва се млечна киселина в мускулите, което води до тяхното втвърдяване)!

Значението на позата-начина по който седите или работите не само се отразява на напрежението в мускулите, но влияе  върху гръбначния стълб, врата, раменете и ставите. Това означава , че износването на ставите става бавно и за дълъг период от време и трябва да вземете мерки навреме.