Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Никнене на първите зъби при бебето. Кога да започнат грижите за тях?

Поява на първите млечни зъби
Photo source

Никненето на млечните зъби при бебето може да бъде труден период , както за него така и за родителите му. Какво трябва да знаете и какво да очаквате при появата на първите млечни зъби и как да направите процеса по-малко болезнен.

Кога се появяват първите млечни зъби?

Този процес понякога може да започне и на 3-тия месец, но най- вероятно е да видите (чрез натискане на венеца) първото зъбче, когато бебето ви е между 4 и 7 месеца. Обикновено се появява един от двата предни зъба, известни като централни резци. От 4 до 8 седмици по-късно се появяват 4-те предни горни зъба(централни и странични резци). 

Около месец по-късно изникват страничните долни резци (разположени около предните два зъба на долната челюст). На ред са да пробият кучешките зъби, след това – кътниците.

Има и изключения, разбира се. При някои редки случаи  децата се раждат с един или два зъба, или те се появяват в първите няколко седмици от живота им. Това не е причина за безпокойство, освен ако не пречат на храненето. Когато започне никненето на зъбите, децата могат да усещат дразнене в устната кухина и имат нуждата да ги чешат или да гризат различни предмети. 

При едни деца тези периоди могат да са по-кратки, при други да протичат с плач - цели седмици. Подутите и болезнени венци могат да причинят малко по-висока температура, но ако бебето ви има треска , то това е в резултат на нещо друго.


Съвети за облекчаване на болките при никнене на зъбите на бебето

  • почиствайте лицето  на бебето често, за да предотвратите обриви от лигите им
  • дайте на бебето да дъвче нещо за да чеши зъбките си (гумени пръстени например), уверете се , че не е нещо малко, което може да бъде глътнато
  • масажирайте венците на зъбите с пръст
  • ако венците са подути, студената вода може да облекчи симптомите

Хигиена на зъбите на бебето

Грижата за зъбите на бебето е много важна в дългосрочен план. Макар, че първите зъбки ще паднат, разрушаването и гниенето може да ускори този процес и да останат празни пространства, преди да се появят постоянните зъби. Стоматологичните прегледи трябва да започнат дори още първият зъб на бебето да се появи. Избърсвайте ежедневно зъбите на бебето с чиста влажна кърпа или ги мийте с чиста и мека детска чета (само с вода,  без паста за зъби!). 

Не си мислете, че като не можете да видите зъбите, те не са там.  Те започват да се формират още през втория триместър на бременността. При раждането на бебето то вече  има 20 първични зъби , някои от които са напълно оформени в челюстта. Паста за зъби може да използвате едва когато бебето стане на около 3 години. Когато то вече е пораснало, го приучете да мие зъбите си два пъти дневно-сутрин и вечер.