Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Как капризите на времето влияят на здравето ни?Защо хората с високо и ниско кръвно трябва да внимават?

Хората с ниско и високо кръвно са най-засегнати...
Photo source

Отдавна е известна фразата ”От промяната на времето се чувствам зле…”. Хубаво е да знаете, че при промяната на климата и времето най-уязвими са кръвоносните съдове, затова първите които реагират на тези промени са хората, които имат високо кръвно налягане и тези с ниско кръвно. 

Но доколко тези състояния ни помагат или пречат? Ако сърцето ви, главата или кръвоносните съдове реагират при ветровито време, промяна в атмосферното налягане или при други аномалии, трябва да се замислите в какво състояние е вашето здраве. Здравият човек реагира слабо на промените, неговият организъм бързо се пренастройва към новите условия, влажност на въздуха,температурни промени и магнитни бури. 

Ако за един кратък период от време следите състоянието си, ще забележите, че понякога при силни атмосферни влияния се чувствате прекрасно, а при други – не. Всъщност именно стресът (от промяната на времето) и нашата болезнена реакция, че ние преживяваме по-дълбоко и болезнено неразположение. Много често човек така привиква към подобно вътрешно напрежение, че дори не го забелязва, но умората и промяната на времето го изкарват под формата на главоболие, повишено кръвно налягане или слабост.

Кръвта е нашата вътрешна същност

Много хора, които са чувствителни към промените на метеорологичните условия, се оплакват от повишено или понижено кръвно налягане, особено хипертониците и хипотониците. Трябва да се знае, че тези заболявания са пряко свързани със състоянието на кръвоносната система. Когато налягането пада това влияе на хората с ниско кръвно и увеличава техните проблеми, и обратно ако налягането се покачва това се отразява зле върху хората с високо кръвно. 

Но, какво точно представлява кръвта? 

Това е течността, носеща цялата информация за самите нас. При наличието на само една капчица кръв, може да се постави пълна диагноза за нашето здравословно състояние. А кръвното налягане изразява динамиката на процесите в нас, както и нашето психично състояние. Налягането възниква от взаимодействието на кръвта и стените на кръвоносните съдове, по които тече тя. По своята същност те си противодействат – течащата течност и стените на кръвоносните съдове, така се образува граница между тях и се създава съпротивление. Ако кръвта съответства на вътрешната същност на човека, стените на кръвоносните съдове съответстват на границите по които човек се ориентира в своето развитие. 

Проблемите с кръвното налягане показват съпротивлението на човека спрямо вътрешните и външните промени. Интересен факт за кървене от носа е , че при хора с често кървящ нос границите по които се ориентират те в своя живот, не отговарят на техните истински дълбоки потребности.