Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Рубеола (немска дребна шарка)

Рубеола при деца
Photo source


Тя поразява предимно кожата и лимфните възли. Причинява се от вируса на рубеола и се предава по въздушно-капков път. Засяга предимно децата и не е тежко заболяване.  Рубеолата може да се предаде чрез кръвта на бременна жена и да зарази плода. Деца, които са заразени с рубеола са изложени на много голям риск от:
  • забавяне на растежа        
  • умствена изостаналост
  • малформации на сърцето и очите
  • глухота
  • проблеми с черния дроб, далака и костния мозък

Около десет процента от младите са податливи на рубеола. Според експерти повече от  случаите на рубеола днес са сред неимунизирани възрастни, отколкото при деца.

Признаци и симптоми

В първите 1-2 дни инфекцията може да започне с  леко повишена температура-37.2-37.8 ° C. Други симптоми са :
  • подути лимфни възли (в задната част на врата и зад ушите)
  • обрив започващ от лицето и продължаващ надолу по тялото
  • главоболие и загуба на апетит
  • възпаление на лигавицата на клепачите и очната ябълка
  • запушен или течащ нос
  • подуване и болки в ставите

Обривът при рубеола можа да прилича на много други вирусни обриви. Той се появява като розови или светло-червени петна, които могат да се слеят и да заемат по-големи площи.

Продължителност на болестта

Обривът от рубеола обикновено трае три дни. Лимфните възли могат да останат подути за една седмица и дори повече, докато болките в ставите могат да продължат повече от 2 седмици. Деца, страдащи от рубеола се възстановяват в рамките на седмица, а на възрастните може да отнеме мнго повече време.

Заразна ли е рубеолата?

Вирусът може да се предаде от човек на човек чрез малки капчици течност от носа и гърлото. Рубеолата е най-заразна през първата седмица преди да се появи обрива и една седмица след неговото появяване. Човек, който е инфектиран, но без изразени симптоми, може все още да разпространява вируса.

Превенция на рубеола

Имунизацията срещу рубеола е от решаващо значение за контролиране на разпространението на болестта. Ваксината обикновено се поставя на деца на възраст 12-15 месеца, а втората ваксина обикновено се извършва на 4-6 годишна възраст.

Ваксината не трябва да се дава на бременни жени или на жена, която има намерение да забременее в рамките на един месец от получаване на ваксината. Ако възнамерявате да забременеете, уверете се, че сте имунизирани срещу рубеола. Ако не сте имунизирани, трябва да получите ваксината най-малко един месец преди да забременеете.

Бременните жени, които не са имунизирани, трябва да избягват всеки, който има рубеола. Те би трябвало да бъдат ваксинирани след раждането. Така те ще се ползват с имунитет по време на всички бъдещи бременности.

Инкубационен период

Той продължава от 14 до 23 дни. Това означава, че може да отнеме от две до три седмици за едно дете да се зарази с рубеола ако е изложено на инфекцията.

Лечение на рубеола

Тя не може да се лекува с антибиотици, защото те не действат срещу вирусни инфекции (повече защо не действат антибиотиците тук). Ако няма някакви усложнения тя си преминава сама. Няма специално лечение за нея, по скоро медицината се фокусира в облекчаване на симптомите. Почивайте на легло и приемайте много вода , чайове и лека храна.