Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Лечение на шипове (артроза)

шипове на гръбначния стълб
Медицината го нарича артроза, а хората-шипове. Toва е едно от най-разпространените заболявания, при което се увреждат ставните хрущяли.

То се появяват когато се възпалят вътрешните обвивки на ставите, засягайки най-често тазобедрени и коленни стави, гръбначен стълб, врат, глезени, стъпала и т.н. За съжаление това заболяване все по-често се среща и сред млади хора, но в повече от случаите засяга хора над 40-те.

Симптоми
Болните от шипове  се оплакват от затруднения при движение, особено сутрин, или вечер, когато са много уморени, а нощем болката се успокоява. 
Това заболяване обикновено става хронично и намалява трудоспособността на болния, в зависимост от това къде са се появили шиповете.
Според специалистите, хрущялната тъкан е много нежна и за съжаление няма собствено кръвоснабдяване, което я прави доста по-податлива на износване.
Принудителното натоварване на носещите стави допълнителното износва тази тъкан.
В зависимост от начина ни на живот и диета, тази хрущялна тъкан може да се износи още по-бързо. В допълнение трябва да се знае, че в планините на Тибет има хора , които никога не са чували за шипове. Естествено, това се дължи на тяхната основна диета- плодове, зеленчуци, зърнени, храни, мляко.

Причини за появата на шипове

Много са рисковите факторите поради които могат да възникнат шиповете, но основните са:
  • лоши хранителни навици
  • лоша двигателна култура
  • неправилна стойка
  • стрес
  • старост
  • фамилна предопределеност
 Най-често шиповете се появяват в областта на гръбначния стълб и врата. Те могат да причинят болки в раменете, световъртеж, изтръпвания и чувство за скованост.
Важно е да знаете, че ако имате шипове на петите, това може да е в резултат на урогенитална инфекция, позната като-хламидии. Хубаво е да посетите гинеколог или уролог- съответно за мъжете. Освен това шиповете може да са белег и на други заболявания, като – автоимунни възпаления или ревматоиден артрит.

Полезни храни при шипове

За имате резултат в лечението на шиповете , трябва да консумирате храни с про­ти­во­въз­па­ли­тел­но дей­с­т­вие:

·         1-2 пъ­ти сед­мич­но ри­ба или мор­с­ки де­ли­ка­те­си
·         нис­ко­мас­ле­ни млеч­ни асор­ти­мен­ти (ри­ба, ки­се­ло мля­ко)
·         рас­ти­тел­ни мас­ла и зех­тин
·         всекид­нев­на кон­су­мация на пресни пло­до­ве и зе­лен­чу­ци (пре­по­ръч­ват се жъл­то-оран­же­во и зе­ле­но обаг­ре­ни - мор­ко­ви, кай­сии, пи­пер­ки, до­ма­ти, сок от це­ли­на, сок от зе­ле).

Об­ърнете вни­ма­ние на ан­ти­ок­си­дан­ти­те, хубаво е всекид­нев­но да при­е­мате бил­ко­ви и пло­до­ви ча­йо­ве, бо­га­ти на раз­лич­ни ан­ти­ок­си­дан­ти (ви­та­мин С, цинк, се­лен, ка­те­хи­ни, фла­во­но­и­ди, изоф­ла­во­ни, ан­то­ци­а­ни и др.)

Лечение на шипове с народни средства

За съжаление няма все още измислено медикаментозно лечение, а целта на терапията е да облекчи болката. Добър ефект в началния стадии имат балнеолечението и физиотерапията.
Повечето рецепти, приложени тук имат за цел общото засилване на организма, сам да се справи с болката.

1.       30 минути преди ядене(сутрин) изпивате сока на една глава целина, можете още от  вечерта да я настържете и поръсите с една супена лъжица пудра захар - кисне захлупена цяла нощ, на сутринта се прецежда чрез изстискване и се залива със сока на един лимон. 

2.      Вземате по 1/4 чаена лъжичка рафинирана газ (рафинира се през 2 нови, чисти   попивателни хартии) и след нея веднага 1 супена лъжица чист маслинен зехтин, а след това 250 г горещо мляко, подсладено с 4 супени лъжици захар. Пиете 20-25 дни подред.

3.      Добре е да пиете отвара от листата и стеблата на целина (4 супени лъжици в 600 гр. вода се варят 10 минути) или чай от бял равнец (три супени лъжици цвят се запарват с 600 гр. вряла вода, захлупена кисне 1-2 часа, след което се прецежда.

4.      Два часа след ядене да вземате 1 супена лъжица смес от 500гр. чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от кайсии или пък от сладки бадеми (счукани в дървен хаван на кашица), 4 месести лимона, смлени с корите, но без семките по 12 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката) и 1 супена лъжица канела на прах.

5.      Гръбнакът и ставите се покриват със зелен лист от прясно зеле, който кисне в газ в продължение на 6 часа, след това се свива на руло и се изстисква добре. Върху него се слага парче хартия, бинтова се и така се спи или до сутринта, или докато може да се търпи, и се сваля.
       
      Шипове в коляното
      Десет последователни дни коляното се маже преди сън с мед, като върху намазаното място се поставя изсушен тютюнев лист. Отгоре найлон, памучен плат и така престоява цялата нощ. Рецептата е изпитана и е помогнала на много хора.


Още рецепти за шипове тук.

Революционни идеи на д-р Биволарски (видео)-тук.

Успех в битката!