Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Чували ли сте тези лъжи за хляба..?! Наистина ли е толкова жизненонеобходим…., или е извор на болести?!



За повечето от нас, има много малко храни по вкусни от хляба…., ноооооо щом стане въпрос за мястото на хляба в една здравословна диета……
Библията, с векове е насърчавала неговата консумация, и не случайно той е в основата на хранителната пирамида, бидейки неизменна част от живота на хората. Разбира се, има хора, които няма да се съгласят с това . Световно-известният кардиолог,  д-р Уилям Дейвис, нарича пшеницата "перфектната хронична отрова."

И така, каква е истината за хляба и житото
Наистина ли хляба е отрова, или важна хранителна съставка?
По-здравословен ли е безглутеновия хляб, отколкото обикновения ?
Може ли да се поддържа елегантно тяло и да бъдем в добро здраве, с консумирането на хляб?
Отговорите на тези въпроси може да ви изненадат…….
Така, нека разгледаме  най-опасните лъжи, които сме чували за хляба.

Лъжа 1
„Пълнозърнестият хляб е съществена част от здравословното хранене ".
Вероятно вие вече сте облъчен с тази „мантра“ от радиото, телевизията ….или новините. Това е една огромна опашата лъжа, измислена от корпорациите, с цел да се продават евтини селскостопански продукти, с огромни надценки .Разбира се, това „облъчване“идва от същите корпоративни интереси и здравни организации, които приканват да заменим истинското краве масло с маргарин (произведен от съмнителни масла и продукти).
Истината е, че няма нищо толкова  здравословно в пълнозърнестите храни. В действителност, те са сред най-нездравословните неща, които можем да консумираме.
Всъщност, една  от най-важните причини е, че ...


Пълнозърнестите  храни  повишават кръвната захар
Вероятно сте чували, че храните с висок гликемичен индекс  предизвикват бързо покачване на кръвната захар и инсулина. Това  от своя страна създава каскада от възпаления, увеличава риска от рак, болестта на Алцхаймер, сърдечно-съдови заболявания, чернодробна стеатоза и диабет.

Високите инсулинови нива са предпоставка за образуване на големи  подкожни мазнини, които провокират развитието на болести

Високата кръвна захар провокира  и образуването на съединения, които ускоряват процеса на стареене и увреждане на тъканите (особено на кожата, под формата на бръчки и загуба на еластичност). И за това са виновни въглехидратите в хляба……….
Около 75% от въглехидратите в пшеницата се срещат под формата на амилопектин А - съединение, уникално бързо превръщащо се в глюкоза.
Ето защо пшеница повишава кръвната захар повече от почти всички храни! И това не е всичко, което въглехидратите могат да поразят ...
Tака препоръчвания за сърцето пълнозърнест хляб всъщност... причинява сърдечни заболявания!
Истината е, че всъщност лошият холестерол (LDL холестеролът, липопротеини с ниска плътност) създава повишен риск от сърдечносъдови заболявания. Изследване на Американската медицинска асоциация показва, че хората с такъв холестерол  са предразположени  на по-голям риск от инфаркт! И познайте какво предизвиква  образуването на тези опасни плаки….?!  Именно това е амилопектина, който се съдържа в пшеницата!

Замислете се дали трябва да ядете хляб най-малко три пъти на ден! В действителност, ако ви се яде толкова много, вие може би нямате вина……

Вие вероятно сте пристрастен към хляба. „Силните“ свойства на пшеницата.

Знаете ли, че захарта „отключва“ същите центрове на удоволствието в мозъка, подобно на наркотиците?

Но пшеницата има още по-мощни свойства, отколкото захарта!
Това е, защото, пълнозърнестият хляб  произвежда специфични съединения, които се свързват с опиоидни рецептори в мозъка. Това предизвиква повтарящ се цикъл на глад - за повече хляб!

Не е за учудване факта, че хората, които ядат  хляб, консумират средно с 400 калории повече на ден.
И така, към следващото  погрешно схващане за хляб (както и бисквити, зърнени храни, тестените изделия, сладкиши…) .

Лъжа 2

Безглутеновият хляб е по-здравословен, отколкото хляба, направен от пшеница
За съжаление, повечето безглутенови продукти - макарони, спагети, хляб и др. използват много по-вредни подобрители. Като всяка обработена нездравословна храна, тези продукти обикновено съдържат химически консерванти, протеини, индустриални масла ... и често, ГМО.

Съставките в ПОВЕЧЕТО безглутенови продукти също могат да вдигнат кръвната ви захар!
Тези продукти предизвикват напълняване в областта на корема, повишаване на кръвната захар, инсулинова резистентност, диабет, катаракта  и артрит. Те не са здравословни заместители на пшеницата. Обърнете внимание на това как някои безглутенови храни влияят върху кръвната захар ... и не само.

81 % от хората, преминали на безглутенова диета, напълняват  в рамките на 2 години.

Някои безглутенови продукти съдържат 90 пъти повече АРСЕН, от колкото са допустимите норми в ПИТЕЙНАТА ВОДА!

Лъжа 3

АКО нямате проблем с глутена, няма да имате и проблем с житото
Много хора са наясно, че дори и малко протеин в пшеницата, може да създаде сериозни проблеми , собено за тези с цьолиакия и глутенова чувствителност.

ГЛУТЕНА наистина е проблем ...но не е само той!
Повечето лекари (погрешно) смятат, че ако нямате проблеми с глутена ….то вие нямате всъщност никакъв проблем.
Въпреки това, протеина, което oще наричаме "глутен", всъщност се състои от стотици по-малки съединения. Всяко едно от тях може да предизвика възпалителна или имунна реакция.
Това обяснява и защо хората са получили толкова остра реакция към пшеницата – и изобщо никаква реакция към самия глутен, дори и във високи дози. Проблемът е, че лабораториите търсят само две антитела, свързани с глутена. Освен глутена, науката е открила още множество съединения, които могат да причинят сериозни дългосрочни здравословни проблеми .

Мощният химикал в ПШЕНИЦАТА…
За разлика от животните, растенията не могат да избягат от това да не бъдат „изконсумирани“. Ето защо много от тях имат „защита“. Тръните на кактуса са такъв пример. Пшеницата и зърнените храни имат подобни защити, включително съединения, които могат да ви лишат от жизненоважни хранителни вещества. Едно такова е пшеничния зародиш аглутинин. Проучванията показват, че той има преки токсични ефекти върху голяма част от тъканите в тялото, включително сърцето и мозъка.
Подобно на глутена, аглутинина също може да наруши хормоналната система,  да отслаби  имунитета, да предизвика храносмилателни проблеми и системни възпаления. За съжаление, най-високите концентрации са намерени именно в пълнозърнестите храни.

ЛЪЖА 4

Ако пшеницата не причинява храносмилателен дистрес, тогава  нейната консумация е безопасна
Има хора, които и при най - малката консумация на хляб или глутен, тичат към тоалетната, превивайки се от болка.
В известен смисъл, тези хора имат предимство ... бързо могат да идентифицират проблема и неговият източник. Това, което не знаете е, че дори и да нямате"без глутенова непоносимост" тези храни могат да предизвикат възпаление и перфорации в червата . Това позволява на нежелани вещества,  да попаднат в кръвта.

Тук са изброени някои от симптомите, които могат да доведат до:
главоболие и умора
проблеми със синусите и понижен имунитет
артрит, костни и ставни болки
хранителни дефицити, и много дълъг списък от кожни заболявания, включително всичко от акне до бръчки.

Повече тревожно е, че ...това може да отключи много и различни заболявания.
Изследванията показват, че пшеницата може да предизвика различни автоимунни заболявания (когато тялото се самоатакува), включително:
 диабет тип 1, ревматоиден артрит и множествена склероза.

Ето и част от заболяванята, които могат да се появят в следствие консумацията на глутен:

рак
болест на сърцето
остеопороза
възпаление на червата
дибромиалгия и хронична умора
болести на щитовидната жлеза
анемия
епилепсия
гангрена, язви