Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Киселинен рефлукс, Гастроезофагеален рефлукс( Киселини). Лечение с билки и народни средства.

Киселинен рефлукс, Гастроезофагеален рефлукс( Киселини)

Всеки от нас поне един път в живота си се е сблъсквал с киселини в стомаха (киселинен рефлукс или още познат като гастроезофагеален рефлукс). Разбира се, това не може да бъде причина за безпокойство, но само ако се случва рядко. И все пак, ако усетите киселини , повече от два пъти седмично, трябва да знаете, че това може да бъде един от многото симптоми за киселинен рефлукс (киселини в стомаха), заедно с кашлицата и болки в гърдите.

За да предотвратите по-нататъшно увреждане на хранопровода е необходимо да започнете диета или използването на билки и народни средства.



Здравословно тегло

Известно е, че от  киселини могат да страдат хора от най-различни възрасти, но все пак, това неразположение е най-разпространено при възрастни хора, които са с наднормено тегло или имат затлъстяване. Наднорменото тегло, особено в областта на корема, поставя по-голям натиск върху стомаха. В резултат на това, вие сте изложени на повишен риск от стомашни киселини в хранопровода и парене зад гръдната кост.

Кои храни трябва да се избягват

Без значение какво е вашето тегло, има някои  храни, които могат да повишат риска от киселинен рефлукс. Опитайте се избягвате следните храни:
  • доматен сос (особено пържен)
  • храни с високо съдържание на мазнини ( храни от вериги за бързо хранене)
  • пържени храни
  • сокове от цитрусови плодове
  • газирана вода
  • кофеин
  • шоколад
  • чесън
  • лук
  • мента
  • алкохол

Чрез ограничаване или избягване на тези храни изцяло, може да изпитате по-малко симптоми. Можете да си водите дневник на храните, за да  идентифицирате проблемните храни.

Яжте малко

Храненето се на малки порции и често, това създава по-малък натиск върху стомаха, което може да попречи на връщането на стомашните киселини. Така може да намалите  калории като цяло.
Никога не лягайте след хранене, това може да предизвика стомашни киселини. Според специалистите се препоръчва да изчакате,  два до три часа след хранене, преди да легнете.

Спрете да пушите

Тютюнопушенето уврежда долния езофагеален сфинктер , който е отговорен за предотвратяване на стомашни киселини. Когато мускулите са отслабени от пушене, може да изпитате по-чести периоди с киселини.
Пасивното пушене също може да бъде проблематично, ако се борите с киселинен рефлукс.

Избягвайте тесни дрехи

Няма нищо лошо в носенето на тесни дрехи, но ако те са прекалено стегнати, това може да увеличи киселините в стомаха.

Лечение на киселини с билки

Ябълков оцет
Ябълковият оцет възстановява баланса на рН в стомаха, което спомага за неутрализиране на киселинността и неговото успокоение. Приемайте по една супена лъжица ябълков оцет с половин чаша вода.  Ако храната, която консумирате е с много подправки и гореща, това може да предизвика киселинен рефлукс при хора, които са предразположени към това. Затова, оцета и водата трябва да бъдат взети 30 мин преди всяко хранене, за да се запази стомаха спокоен.

Сода за хляб
Содата помага чрез неутрализиране на киселинно-алкалния баланс и възстановява стомаха. Вземете една чаена лъжичка сода за хляб и я добавете към чаша вода. Изпий я веднага, ще усетите мигновено облекчение. Въпреки това, содата за хляб, трябва да се приема с повишено внимание. Това може да доведе до проблеми хора, които имат високо кръвно налягане и тези, които са на диета с ограничен достъп на сол. Говорете с Вашия лекар преди да вземете содата, когато имате някакви заболявания.

Женско биле
Корена от женско биле действа като защитна обвивка около стените на стомаха, което пречи на киселините да ви безпокоят. Той може да се приема под формата на чай или тинктура. Най-добре е билката или чаят да се взема 30 мин преди храна.

Алое вера
Алое действа като охлаждащ гел, когато имате парене в стомаха и може да действа като успокоително средство на вътрешните стени на стомаха. Четвърт чаша изцеден сок от алое може да се приема всеки ден, сутрин или 30 мин преди хранене.

Джинджифил
Много добро болкоуспокояващо средство. Чрез него храната се усвоява много добре . Сок от джинджифил може да се приема след хранене за разграждане на храната. Той спомага и за развитието на бактерии в стомаха.

Семена от копър
Семената от копър са познати като отлично средство срещу стомашни спазми. Те съдържат съединение, известно като анетол, което има анти спастичен характер и помага за релаксация на стомашните стени и предотвратяване киселина рефлукс. Знае се, че киселините обикновено се появяват след тежка и пикантна храна, затова най-добре е да дъвчете по няколко семена от копър след всяко хранене, за да се предотврати появата им, а това същоще помогне за по-добро здравето на цялата храносмилателната система.