Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Защо зелето e полезно? 7 Причини да пиете ферментирал зелев сок.

Защо зелето e полезно?


Знаете ли, че зелето е една от най-здравословните храни, особено с качествата си, да сваля лошия холестерол. Фибрите в зелето много по-добре се свързват с жлъчните киселини в храносмилателния тракт, ако зелето е било готвено на пара (суровото все пак е най-добре). По този начин е по-лесно за жлъчните киселини, да се отделят, а резултатът е понижаване нивата на холестерола.


1.Зелето като цяло се оказва особено добър източник на синигрин. 

Това съединение има доказани превантивни свойства по отношение на рак на пикочния мехур, на дебелото черво и рак на простатата.

2.Зелето е отличен източник на витамин С и манган. 

Но от гледна точка на антиоксидантите в него, то е впечатляващо.   Антиоксидантите в зелето са отговорни за превенцията на рака. Без достатъчен прием на антиоксиданти, нашият метаболизъм може да бъде нарушен, и можем да изпитаме метаболитен проблем, наречен оксидативен стрес. Хронична оксидативен стрес може да бъде рисков фактор за развитие на рак.

3.Всеизвестно е, че зелето може да лекува запек, стомашни язви, главоболие....

Oще - затлъстяване, нарушения на кожата, екзема, жълтеница, скорбут, ревматизъм, артрит, подагра, очни заболявания, сърдечно-съдови заболявания, стареене, и болестта на Алцхаймер.

4.Витамин U – засилен ефект при язва на стомаха и хроничен гастрит

Действа много добре върху чревната лигавица, като повишава устойчивостта и срещу солната киселина. Този витамин има много добри антихистаминни и антиалергични свойства.

5.Отличен източник на витамин С

Зелевия сок е много добър източник на глутамин, аминокиселина, която я има в големи количества, в чревния тракт, с противовъзпалителни свойства.

6. В зелевите листа има и фолиева киселина

В тях се съдържа витамин, който е нужен при анемии и продължителен стрес.

7.Зелеви листа срещу остри възпаления и разширени вени

Направете компрес от пресни зелеви листа върху засегнатата вена. Рецептата може да се прилага и върху възпалени сухожилия и нерви.

Рецепта:
През деня може да правите компреси с риванол, като поставите напоено памуче (сменяйте няколко такива компреса през деня) а,  вечер привържете засегнаното място със зелев лист (леко намачкан , напръскан с малко оцет), стегнете с бинт. Преспивате с този компрес. Правете го минимум 10 нощи, за да получите облекчение. Този компрес помага при артрит, ревматизъм и болки в ставите, особено при промяна на времето. Прочете по-долу как да направите компреса.

Какви болести може да лекува зелето?

Списъкът е много дълъг, но все пак най-важните болести са:
  • рани
  • анти-гъбичен ефект
  • противораков и противотуморен ефект
  • зарастване на счупени кости след сваляне на гипс
  • натъртвания, разширени вени
  • премръзнали крайници 
  • лапа от зеле разнася набраната вода в колената, предотвратявайки образуването на отоци
  • при невралгични и ревматични възпаления, подагра, екземи, лицева невралгия, обрив (от копривна треска)
  • при замайване, главоболие, силна възбуда и други нервни напрежения (вечер обвивайте краката си с няколко пресни зелеви листа, за 3-4 часа, привързани с бинт)
  • синузит и възпалено гърло (правете гаргари с чаша, прясно изцеден зелев сок)
  • уморени очи ( промивка на очите с топла вода и зелев сок)
  • астма, кашлица и бронхит (сок от зеле)
  • зелето помага за намаляване на кръвната захар
  • помага при рак на дебелото черво и полипи

Как се прави компрес от зелеви листа?

Компресът се прави само от външните горни листа на зелката. Измивате и подсушавате, след което можете леко да изрежете голямата жила на листото ( за да може да прилепне по-добре към засегнатото място). Валирате го с точилка или бутилка, за да се разкъсат и най-малките уплътнения, затопляте го малко и налагате върху болното място,  като превързвате с найлон и бинт.

Внимание! 


Избягвайте консумацията на зеле, ако имате хиперфункция на щитовидната жлеза. 


Още рецепти от зеле  - тук.