Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Хемороиди-лечение

Вътрешни и външни хемороиди


Най-просто казано, хемороидите са венозни разширения около ануса.
Сред честите причини за появата на хемороиди са запек,тежък физически труд или професия свързана с продължително седене, слаби стени на вените, заседнал живот и т.н. Хемороидите се срещат сред хора на възраст 30-40 години, но може да се появят и по-рано.

Те представляват малки, болезнени възелчета, които сърбят и често кървят. Хемороидите се делят на външни и вътрешни.

Външните хемороиди са неправилно закръглени, мораво-синкави образувания, разположени около ануса, групирани по няколко или по едно.
Ходенето до тоалетната става изключително болезнено, когато те са възпалени. Те стават твърди и болният понякога не може да се движи. Често тези възелчета се пукат и трудно зарастват.

Вътрешните хемороиди се намират от вътрешната страна на ануса, обикновено не се усещат, но при криза са кървящи и причиняват неудобство.

Как да се предпазим от хемороиди?

Основната идея е да водите природосъобразен живот с много движение и богата на фибри диета.
Ако имате поне един човек в рода си, който страда от това заболяване, вие сте предразположени към него, но подходящия начин на живот може да промени нещата във ваша полза.
За да се излекувате, трябва да премахнете застоя на кръв в дебелото черво и да преборите запека!

Диета
За да се справите с хемороидите трябва да спазвате строга вегетарианска диета с повече плодове и зеленчуци. Избягвайте консервираните храни, свинското и говеждото, както и пикантните храни, люто, алкохол и тютюн.

Народни рецепти при хемороиди

За да има ефект билколечението, трябва да започнете с пречистване на кръвта, около месец и половина. Запарвате супена лъжица бял равнец в 250 ml вода за около 10 минути. Пие се 3 пъти преди храна. 

Изпичате на фурна 1-2 средно големи глави лук (поръсени обилно с магданоз)- консумирате без хляб, 30 минути преди обяд.

Десетина лъжици сурова целина се размиват в кофичка кисело мляко, консумира се 30 минути преди основното хранене.

Лечение на хемороиди с шведска горчивка- т.20 и т. 21 тук.


Ако хемероидите кървят

  • Една чаена лъжичка хрян, смесен с мед по равни части. 
  • Една чаена лъжичка печена леща(до бежово), разбъркана с чаена лъжичка мед.
  • Чай от бял равнец. В 500 ml. гореща вода се запарват две супени лъжици цвят от бял равнец.
  • Ако имате хроничен запек (една от причините за хемороидите), малко преди лягане вземате една супена лъжица от предварително приготвена смес от 500 г. мед, 30 г. майчин лист и 15 г. рафинирана сяра.

Ако имате силен сърбеж в областта на ануса

Пригответе следната смес: една супена лъжица свинска мас и една чаена лъжица сода бикарбонат. При сърбеж-намажете болното място.

Какво трябва да правите всеки ден за да облекчите болките?

1. За да не дразните хемороидалните възелчета (за да няма триене), поставете в ануса топче памук, добре е да стои през целия ден.   
2. Когато ходите по нужда измивайте ануса с хладка вода (редовно), хемороидите”обичат” това.
3. Не вземайте силни подправки като индийско орехче , черен пипер или чили – това силно дразни хемороидите.

Самовнушение-лечение с мисъл и визуализация

Представяйте си малките хемороидални възелчета около ануса, като гъби. Мислете си за тях като за любими предмети, след което си представяте, че те постепенно започват да „изпихват” и се скриват. Правете го 20-30 пъти преди заспиване и още толкова пъти сутрин рано преди ставане от сън. Не забравяйте, всичко се прави с усмивка!

Друга възможна визуализация: представете си ануса отвътре, наситено червен и без възелчета, сякаш е напълно здрав. Опитайте се да „усмихнете” дебелото черво, но сякаш вече е излекувано. Чудото няма да случи само с една или две визуализации или 5 минутки  на ден. Помнете: важно е да визуализирате така, сякаш вече нямате възелчета и сте напълно здрав, вдигайки ръце и крещейки от радост. Опитайте се да се „сраснете” с дебелото черво, обичайте го изпращай те му положителни мисли всекидневно и ежечасно.

Лечение с мисъл

Според Петър Дънов за да има пълен ефект работата с мисълта, самовнушението трябва да се повтаря (на ум) поне 3000 пъти на ден.
Може да използвате едно универсално самоутвърждение описано в страхотната книга на Джон Кехоу „Подсъзнанието може всичко”, а то е:
„ С всеки изминал ден, по всякакъв начин, аз се чувствам все по-добре и по-добре.”

Повтаряйте го рано сутрин, на път за работа( или по време на работа), в магазина, на пазара, преди заспиване - не забравяйте, с усмивка.

За да излекувате хемороидите подходете комплексно, използвайте всички възможни средства – билки, богата храна на плодове и зеленчуци, много движение и спорт( мой познат ги излекува с 3 км всекидневно ходене пеш до работа), самовнушение и позитивно мислене.

Още рецепти за хемороиди тук.

Успех!