Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Ухапване от кърлеж: Какви опасности крие лаймската болест?

Лаймска болест-лечение
Photo source

Какво представлява лаймската болест и какви са причините за появата и?

Лаймската болест е бактериално заболяване, което се причинява от бактерията „спирохета”.  Тя се разпространява главно чрез ухапване от кърлежи и може да засегне кожата, ставите, сърцето и нервната система. Лаймската болест не е заразна и не се предава от човек на човек. Тя се диагностицира въз основа на клинични признаци и откриване на антитела в кръвта.

Симптоми и признаци

Инфекцията обикновено причинява червен обрив, който се разширява. Лаймската болест е опасна, защото може да доведе до нарушения в ставите, сърцето и нервната система.

Болестта се развива в 3 фази:

  • ранно локализирано заболяване ( с възпаление на кожата)
  • разпростиране на заразата ( засягане на сърце и нервна система, включително парализи и менингит)
  • напреднал етап на заболяването ( моторни и сетивни увреждания, възпаление на мозъка, артрит)

По време на ранната фаза на заболяването ( врамките на дни или седмици от ухапването), кожата около ухапаното място се зачервява и разширява. Възможно е да се появят външен пръстен ярко червен и вътрешен ( по-малък) тъмно червен.

Пациентите често не могат да се сетят, кога са били ухапани от кърлеж или не могат да идентифицират към какво спада зачервяването/ обривът, които са получили. Повече от един на четири пациенти дори не е получил обрив. Зачервяването на кожата е съпроводено с обща отпадналост, мускулна скованост, подути лимфни възли, главоболие, симптоми наподобяващи вирусна инфекция.

Зачервяването изчезва без лечение, след около месец. От седмици до месеци след първоначалното зачервяване на кожата, бактерията се разпространява в цялото тяло.

При по-късните фази лаймската болест може да засегне сърцето, което от своя страна води до възпаление на сърдечния мускул. Това поражда аритмия и сърдечна недостатъчност. Можете да развиете лицева мускулна парализа, менингит и обърканост. Обикновено могат да бъдат засегнати една или няколко стави, коленете. Артритът при лаймската болест може да се сбърка с много други видове възпалителен артрит и може да стане хроничен.

Как се диагностицира лаймската болест?

При ранното откриване на болестта медицинското лице може да постави диагнозата само по червения обрив. Лекарят може да разгледа досието на пациента за да се елиминират подобни заболявания в ставите, сърцето или нервната система. Ако болестта е открита в по-късен етап може да се направи кръвен тест за антитела срещу бактерията. 

Като цяло, кръвният тест е полезен при пациенти, които имат симптоми подобни с лаймската болест и които са ухапани от кърлеж най-малко преди месец, както и при пациенти имащи необясними заболявания на сърцето, ставите или нервната система, характерни за лаймската болест.

Как да лекуваме лаймска болест?

Най-често това заболяване се лекува с антибиотици. В зависимост на кой етап е заболяването и кои области от тялото са засегнати могат да ви бъдат предписани следните антибиотици:
  • доксициклин
  • амоксицилин
  • цефуроксим аксетил

Внимание! Доксициклин не трябва да се използва по време на бременност или от деца под 8-годишна възраст.

За да не срещнете по-сериозни усложнения е хубаво веднага, след като забележите типичния кожен обрив от кърлеж, да потърсите лекарска помощ възможно най-скоро. Антибиотичното лечение премахва обрива в рамките на една, две седмици без последици. Ако вече е обхваната нервната система, тогава се изискват интравенозни наркотици.

Лаймска болест (форум) – тук.