Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Астма - има ли лечение?!

Астма лечение с природни средства
Photo source

В древна Гърция думата астма се използвала за да се опише задъхване или задух. Смятало се, че астмата е предизвикана от вътрешни дисбаланси, които биха могли да бъдат възстановени със здравословна диета и промяна в начина на живот.

Астма е възпаление на бронхите, което от своя страна води до подуване и свиване на дихателните тръби. Стеснението на бронхите може да бъде изцяло или частично. Хронично възпалените бронхи могат да станат прекалено чувствителни към алергени (специфични причинители ) или други дразнители. 

Дихателните пътища могат да се раздразнят и да останат в състояние на повишена чувствителност. Това състояние е известно като хиперреактивност. Асматиците имат много по-голяма степен на бронхиална хиперреактивност от другите хора. При чувствителни индивиди, бронхите са склонни да се подуват и свиват когато са изложени на алергени, тютюнев дим и др. Астмата може да засегне хората по различен начин. Всеки индивид има различна степен на реактивност към средата, което влияе върху вида и дозата на лекарството.

По какъв дишането е засегнато от астма?

Астмата причинява стесняване на дихателните тръби, което препятства нормалното движение на въздуха към и извън белите дробове. Астмата е свързана само с бронхите и не засяга алвеолите или белодробната тъкан. Стеснението на дихателните тръби се причинява от 3 основни фактора:
  • възпаление
  • спазъм на бронхите
  • хиперреактивност

1.Възпаление

При възпаление на бронхите, бронхиалните тръби се зачервяват, подуват или биват раздразнени. Това възпаление води до увеличаване на дебелината на стените на бронхиалните тръби и отвора през който може да преминава въздуха е много малък.
Възпалението се случва в отговор на алерген или дразнител. Възпалените тъкани произвеждат допълнително лепкава слуз в тръбите. Така специфичните алергични клетки могат да причинят увреждане на тъканите. Тези клетки се отделят в дихателните тръби и така допринасят за стеснението.

2.Спазъм на бронхите

Мускулите около бронхите се свиват по време на пристъпи на астма. Това свиване на мускулите на дихателните тръби се нарича бронхоспазъм и така, още повече се стеснява пространството. Свиването може да се предизвика и от вдишване на студен или сух въздух.

3.Хиперреактивност (свръхчувствителност)

При пациенти с астма  дихателните тръби стават много чувствителни , а това лесно може да се отключи от алергени, дразнители и инфекции. Ако постоянно сте изложени на тези дразнители, това води до още по-голямо възпаление и стеснение на дихателните пътища.

Комбинацията от 3 фактора (възпаление, спазъм и сврхчувствителност на бронхите) води до затруднения при дишане или издишване. Поради това стеснение на дихателните пътища въздухът трябва да бъде издишан или вдишан ”насила”, при което се получават типичните хрипове. Характерен белег за хората с астма е кашлицата, предизвикана от слузта. В резултат на стеснението, притокът на кислород в кръвта намалява и при тежки случаи може да се натрупат и големи количества въглероден двуокис.

Важността на възпалението

Възпалението и подуването са нормални човешки реакции при травми или инфекции. Кръвният поток се увеличава към засегнатото място и така започва лечебният процес. Основният проблем при астмата е, че възпалението не отшумява от самосебе си. Случва се така, че атаките от астма се повтарят. Ако проблемът продължи това може да доведе до постепенно удебеляване на стените на бронхите. При това положение стеснението може да стане необратимо. Затова лечението на астма е насочено към контрола възпалението на дихателните пътища (в краткосрочен план) и спиране на ремоделирането на дихателните пътища ( в дългосрочен план).


Коя е причината за астматичния пристъп?


Астмата може да се активира от много фактори, затова и астматиците могат да реагират на различни агенти като най-засегнати са носа и очите.
Отключващите фактори попадат в две категории:
  • алергени  (специфични дразнители)
  • не алергени (неспецифични дразнители)

Веднъж след като бронхите са възпалени при алергична реакция,  те могат да се възпалят и при повторно излагане на алергени. Бронхите могат да се възпалят и от упражнения, инфекции или други дразнители.  Още отключващи фактори:

сезонни - полени
целогодишни - акари, плесени, мухъл, домашен прах, домашни любимци, насекоми
храни – риба, яйца, фъстъци, ядки, краве мляко, соя
други –латекс, епоксиди, формалдехид

Видове дразнители
  • респираторни инфекции, вируси, настинки, бронхит, синузит
  • бетаблокери (за лечение на кръвно), аспирин, нестероидни противовъзпалителни средства
  • тютюнев дим
  • външни фактори-смог, промени във времето, изпарение ( газови)
  • вътрешни фактори-бои, перилни и почистващи препарати, дезодоранти, химикали и парфюми
  • емоционални фактори – смях, плач, викове, страдания
  • хормонални фактори
  • упражнения (предменструален синдром)


Многото лица на астмата

Астмата може да се прояви под много различни начини и форми.
Заболяването започва в ранна детска възраст (2-6 години), а около 80% от децата и 50% от възрастните с астма имат и някаква алергия.
Причинителят на астма при децата най-често са алергени като:домашен прах, тютюнев дим, вирусни инфекции и други.

Най-трудно се диагностицира астма при деца под 2 години.
Заедно с трудното дишане може да се появи и вирусна инфекция, а хриповете може да изчезнат по-късно без това да води до астма. Астмата обаче може да се развие и на зряла възраст и се среща по-често при жените.


Симптоми и признаци при астма

Симптомите варират при отделните хора.Важно е да се знае, че симптомите описани по-долу могат да се наблюдават и при други заболявания и състояния. Това прави трудно диагностицирането на астмата.

Най-важните симптоми при астма са:
  • недостиг на въздух (особено през нощта)
  • хрипове и съскащи звукове при дишане
  • кашлица (може и да е хронична), влошава се през нощта или рано сутрин. Тя може да възникне и след физически упражнения , при излагане на студ или сух въздух
  • стягане в гърдите

 Остри астматични пристъпи
Те се причиняват от излагане на алергени или дихателни инфекции. Астматичните пристъпи са потенциално опасни за живота и за съжаление не спират от самосебе си. Ако имате продължителни пристъпи, които не се повлияват от лечение потърсете спешна медицинска помощ. Симптомите при тежка форма на астма са тежка кашлица, трудно произнасяне на цели изречения и задух. Гърдите  ви може да са запушени и да имате синкав оттенък по устните. Допълнителни влошаващи фактори:
  • възбуда
  • объркване или невъзможност да се концентрирате

Ако това се случи, вие се нуждаете от респираторна маска. Тези дихателни апарати  се използват временно и се махат когато белите дробове  и дишането се успокоят . Посетете лекар ако нещата се влошат!
Народни рецепти за лечение на астма
Кафе
Кофеинът може да контролира и предотврати астматичните атаки. Хората, пиещи кафе имат 3 пъти по-малко оплаквания от пристъпи на астма.
Лук
Той се характеризира с много добри противовъзпалителни качества. Според медицински проучвания той може да намали стеснението на бронхиалните тръби при астма.Можете да консумирате по няколко глави варен лук дневно за да намалите пристъпите.
Тензух
Поставете по една тензухена торбичка  на изхода на всяка стая от вашето жилище. Този „домашен филтър” улавя прах, мъртви клетки от животни( ако имате такива). Това може да облекчи симптомите,  но все пак редовно почиствайте.
Люти чушки
„Горещите” и люти храни отварят дихателните пътища , като чушките стимулират слюнката в устата и гърлото. Те от своя страна намаляват количеството на слузта, което прави кашлянето и дишането по-лесно. Чушките действат и противовъзпалително и съдържат големи количества витамин C.
 Портокалов сок
Витамин С е много добър антиоксидант . Установено е, че пациенти с астма имат много ниски нива на витамин С. Пиенето на 3 чаши портокалов сок на ден решава проблема.
Сьомга, скумрия, риба тон
Те съдържат омега-3 мастни киселини, а те от своя страна помагат на белите дробове да реагират по-добре на различните дразнители. Установено е, че деца които консумират риба поне веднъж седмично заболяват от астма много по-рядко.
 Екстракт от мента
Поставете 250 ml вода в емайлиран съд и сложете на печката. Добавете 10 капки ментово масло и оставете да заври. Оставете после да къкри за около 1 час докато се изпари водата. Етеричното масло ще насити стаята и ще дишате по-леко.
Съвети за контрол и превенция на астма
За дългосрочен контрол:
  • Избягвайте излагането на цигарен дим
  • Избягвайте хранителни добавки, преработени и пържени храни
  • Избягвайте плодове и зеленчуци с нитрати
  • Намалете протеините до 10 % на ден ( заменете животинските протеини с растителни)
  • Изключете млякото и млечните продукти от менюто си (заменете ги с други източници на калций)
  • Премахнете маргарина и растителните масла
  • Използвайте зехтин  (екстра върджин)
  • Пийте поне 2 л. вода на ден за изхвърляне на секретите
  • Консумирайте джинджифил и куркума редовно-те действат противовъзпалително
  • Ако имате възможност често ходете на планина или море (преместете се да живеете там ако е необходимо)
  • Включете аеробни упражнения, стречинг и йога в сутрешната си тренировка
  • Яжте плодове и зеленчуци съдържащи антиоксиданти
  • Експериментирайте с традиционна китайска или аюрведическа медицина (Индия)


Болести които приличат и могат да се сбъркат със симптомите при астма

  1. Синузит ( възпаление и подуване на синусите)
  2. Миокардна исхемия
  3. Белодробна емболия
  4. Гастроезофагеална рефлуксна болест
  5. Ангина
  6. Хронична обструктивна белодробна болест
  7. Хроничен бронхит
  8. Сърдечна недостатъчност
  9. Бронхиектазии
  10. Обструкция на дихателните тръби
  11. Дисфункция или парализа на гласните струни
  12. Рак на белия дроб
  13. Белодробна аспергилоза
  14. Респираторен синцитиален вирус



Въпроси и отговори свързани с новости при лечение на астма и алергия и алтернативно лечение