Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Бременност по седмици (4 -10). Размери на бебето и симптоми при майката. Бременност - онлайн калкулатор.

Бременност по седмици и месеци
Photo source-онлайн калкулатор на английски



 част
Бременност: 4та – 10та седмица – тук.
II  част
Бременност: 11та – 21ва седмица – тук.
III  част
Бременност: 22ра – 40та седмица – тук.



Четвърта седмица

Не се панирайте ако вашата бременност е непланирана, половината от тях са такива. Може би се вълнувате и не знаете как да обявите „голямата новина”. Не се притеснявайте! Спокойно!

Какво се случва с майката и бебето в утробата  през 4 та седмица?

Бебето през този период е с дължина около 1 милиметър и прилича на попова лъжичка. В този момент плацентата все още се формира и клетките, от които ще се появи вашето бебе се делят с големи темпове.

Пета седмица

Ако не сте започнали да изпитвате някакви симптоми все още, може да бъдете малко притеснени. Ако иматели сутрешно неразположение и гадене, значи ли , че нещо не е наред? Спокойно!

Какво се случва с майката и бебето в утробата  през 5 та седмица?

Бебето е около 2 милиметра вече, с големината на синапово зърно. Невралната тръба на бебето вече е формирана. Могат да се забележат микроскопични образувания, наподобяващи ръцете и краката на бъдещето бебе. Мозъка, нервната система и сърдечно-съдовата система са в процес на образуване.

Майката може да се чувства малко изморена и да се появяват първите симптоми на главоболие и гадене.

Шеста седмица
Много от бъдещите майки започват да си водят дневник през този период.

Какво се случва с майката и бебето в утробата  през 6 та седмица?

Бебето вече е с размери 4-6 милиметра и тежи около 0.4 грама.
Започват да се формират ушите, устните, езика и устата. В процес на образуване са мозъка и нервите на черепа. Сърцето на бебето започва да бие-може да го видите на ултразвук.

Майката започва да усеща сутрешното гадене и повръщане, то е често срещано явление през първите три месеца на бременността. Може да усещате неразположение и болки в стомаха през отделни периоди от деня. Гърдите започват да стават много нежни на допир. Започвате да чувствате разширение на стомаха.

Седма седмица

В този момент от бременността вероятно сте натрупали  няколко килограма повече, но през второто и третото тримесечие ще качите много повече килограми и по-бързо. Може и да не ви се иска да изглеждате пълна, но бременността не е време за диети. Въпреки всичко може да направите някои неща за да изглеждате и се чувствате по-добре.

Какво се случва с майката и бебето в утробата  през 7 та седмица?

Бебето е вече с дължина 8 милиметра и тежи 0.8 грама. Започват да се формират костите на бебето и се разпознават устните, устата и носа. През седмата седмица се появяват половите жлези, но е трудно все още да се види пола на бебето. Пръстите на ръцете и краката вече са оформени.

Майката започва да забелязва промени в косата и кожата. Може да се образуват повече косми по лицето, ръцете и краката. Ако не се чувствате добре  можете да сте загубили тегло през тази седмица, но не бива да се притеснявате. Проблем може да има единствено, ако сте повръщали три или повече пъти на ден, или смъквате килограми много бързо. Тогава се обърнете към специалист.

Oсма седмица

Какво се случва с майката и бебето в утробата  през 8та седмица?

Бебето е с дължина 12 милиметра и тежи около 1 грам. Образуват се външните ушни миди и зачатие на зъбки. Формират се зрителният нерв и клепачите. Вие все още не може да усетите, че бебето мърда, но неговите крака и ръчички се движат.

Какво се случва с майката в този момент?
Може би вече се чудите дали дънките ще ви станат отново, или пък имате лошо храносмилане и киселини в стомаха. Яжте малки порции по-често и забравете за проблемите.

Девета седмица

Какво се случва с майката и бебето в утробата  през 9 та седмица?

Бебето е вече с размери 20 милиметра и тежи около 2 грама. Мускулите  в някои части от тялото започват да се формират. Можете да чуете сърдечната дейност на бебето с подходящата апаратура.

Майката може би се чувства по-мрачна и емоционална, със сутрешно главоболие и гадене. При някои жени тези симптоми са по-меко изразени.

Десета седмица

Какво се случва с майката и бебето в утробата  през 10 та седмица

Бебето е вече с размери 2,5- 3 см и тежи между 3 и 5 грама. То има всички органи и системи. Сега се оформят чертите на лицето, главата на бебето в този момент е по-голяма, в сравнение с останалата част от тялото и заема половината от общата дължина на тялото.

При майката вече корема чувствително започва да се издува, макар че при някои жени това може да се забелязва много слабо. Гърдите може да са по-издути и да забележите големи сини вени по тях. Все още може да имате проблеми с умората и сутрешното гадене, но това скоро ще започне да се подобрява.

Продължение втора част (бременност 11-та --21-ва седмица). Виж - тук.


Бременност – онлайн калкулатор

Какво може да изчислите с него?
  • изчисляване на бременността по седмици
  • изчисляване на термин (очаквана дата на раждане)
  • можете да определите периода на бременността (гестационната седмица в момента) и оставащите седмици до раждането
  • изчисляване на вероятната дата на зачеване
Изчислете – тук.



 част
Бременност: 4та – 10та седмица – тук.
II  част
Бременност: 11та – 21ва седмица – тук.
III  част