Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Бременност по седмици. 22– 40 седмица(продължение ….)

Бременност по седмици и месеци
Photo source


I  част
Бременност: 4та – 10та седмицатук.
II  част
Бременност: 11та – 21ва седмица тук.
III  част
Бременност: 22ра – 40та седмица – тук.


Двадесет и втора седмица

Какво се случва с майката и бебето в утробата  през 21 та седмица?

Бебето вече е с дължина около 20 см и тежи между 425 и 500 гр. Започват изработването на антитела-това са протеини, произвеждани от белите кръвни клетки, които се борят с инфекциите, болестите и чужди субстанции.

Майката със сигурност има малко по-различен сексуален живот сега. При някои жени желанието за секс се увеличава, а при други –обратно. Ако нямате някаква забрана от вашия лекар, през този период от бременността можете да правите секс колкото пожелаете.

Двадесет и трета седмица

Размерите на бебето са около 21 сантиметра. То тежи вече 500-600 грама. В процес на развитие са белите му дробове. Формират се алвеолите. Те са онази част от белите дробове където става обмена на кислород и въглероден диоксид.

Майката започва да се чувства дискомфортно поради нарастването на плода. Може да изпитвате „фалшиви” контракции и стягане на матката.

Двадесет и четвърта седмица

Бебето е с дължина 22 см и тежи около 600-700гр. Очите му вече са напълно развити и скоро ще се отворят. Кожата е червена и луничева. Повече от половината бебета родени през този период биха оцелели.

Майката може да има контракции и възможно да е притеснена за преждевременно раждане.

Двадесет и пета седмица

Бебето е с размери 23 см и тежи около 700-800 гр. Алвеолите в белите дробове вече започват да произвеждат субстанция, съставена от мазнини и протеини.

Майката може да започне да наддава по-бързо сега. В този период от бременността  е вероятно да имате малко повече болки от нормалното.

Двадесет и шеста седмица

Бебето е с размери 24 сантиметра и тежи около 850-1000 гр. До този момент очите на бебето са затворени. Сега започва да функционира оптичния нерв на окото и бебето ще може да реагира на светлина.

Майката започва да усеща все по-силни ритания в корема, защото за бебето ще има все още достатъчно пространство в корема. От време на време майката може да усеща недостиг на въздух, тъй като бебето расте и увеличава натиска върху гръдния кош.

Двадесет и седма седмица

Бебето е с дължина 24 см и тежи около 1000-1100 гр. Започва да се развива слуха на бебето. То може вече да разпознава гласа на майката, когато тя му говори. През тази седмица се формира ретината на окото и бебето може да различава светлина и тъмнина.

Майката може да изпитва силни болки, особено при ходене или смяна на позата. Бебето може да оказва натиск върху седалищния нерв и да причинява болка.

Двадесет и осма седмица

Бебето е вече 26 см и тежи около 1100-1250 гр. Започва процес на попълване на телесните мазнини. То е в състояние да контролира частично телесната си температура.

Майката би трябвало да посещава по-често личния си доктор, защото наближава раждането и тя би трябвало да е запозната с признаците на преждевременното раждане. Ако забележите спазми, болки в гърба, изтичане на течности, налягане в таза или кървене, потърсете доктор.

Двадесет и девета седмица

Бебето е с дължина 27см и тежи около 1300-1400 гр. То вече има ритмично дишане, но белите му дробове не са напълно развити. Очите реагират на светлина и костите са напълно развити. Бебето все още рита здраво в корема.

Майката може да има проблеми с тежестта на корема и недостиг на въздух. Ходете повече, това е чудесна форма за упражнение.

Трийста седмица

Бебето е дълго 27см и тежи около 1500-1600гр. То спи през по голямата част от времето.

Майката може би е забелязала , че изтича коластра (първото мляко, което произвеждат гърдите и). Тази субстанция е с кремаво-жълт цвят и с високо съдържание на протеини и антитела. Понякога майките се притесняват, че коластрата е знак за предстоящи родилни мъки. Някои от тях не я произвеждат, докато не се появи бебето, а при други тя започва да изтича още на третото тримесечие. Спокойно, това е нормално!

Тридесет и първа седмица

Дължината на бебето е 29см и тежи около 1700-1800 гр. То започва да се запасява с желязо, калций и фосфор. Ако бебето ви е момче, неговите тестиси вече се намират в скроталната торбичка. Бебето ще напълнява по- бързо сега.

Майката е с по-голям корем и този период се характеризира със силни болки. Позволете си хубав масаж от професионалист, действа релаксиращо.

Тридесет и втора седмица

Дължината на бебето е  около 39см и тежи 1900-2000 гр. То сега е по-малко зачервено с напълно развити бъбреци. Бебето трябва да е обърнато с главата надолу към матката. Ако не е обърнато говорете с вашия доктор за да определи правилната позиция на бебето.

Майката може да среща проблеми с издуването на корема през това тримесечие. Ако ръцете ви се подуват смъкнете пръстените за да облекчите болката. Някои отоци не са нормални, ако имате такива на крайниците, главата или имате замъглено зрение, обърнете се към доктор. Това може да са признаци за сериозно заболяване.


Тридесет и трета седмица

Бебето е с размери  31 см и тежи 2100-2250 гр.. То е твърде активно в действията си.Белите му дробове не са все още добре развити и то започва да „вдишва” околоплодна течност с тях.

Майката не трябва да забравя да пие много течности за да е добре хидратирана. Ако имате проблеми с хемороидите  използвайте топла вана.

Тридесет и четвърта седмица

Бебето е с размери  33 см и тежи 2350-2550 гр. То трябва сега да е обърнато с главата надолу. Тънките и фините косъмчета които са служили като излолаторно покритие, вече изчезват. Кожата на бебето вече е покрита с верникс, бяло восъчно-подобно вещество.

За майката е добре да не предприема дълги пътувания през този период. Може би колкото повече наближава денят за раждане , толкова ставате по-притеснителна и раздразнителна.

Тридесет и пета седмица

Бебето е с размери  34 см и тежи 2600-2750 гр. Ноктите и дробовете му са почти напълно развити. Ако бебето се роди в този момент то шансовете му да оцелее са 99%.

Майката трябва да започне да посещава личния си лекар по-често, за да се види дали шийката на матката се разширява.

Тридесет и шеста седмица

Бебето е с дължина 35 см и тежи 2850-2950 гр. През първите няколко седмици бебето ще продължи да натрупва мазнини и може да усещате неговото разположение малко по-ниско в корема. При това положение главата се насочва към таза.

Майката може да усеща увеличение на вагиналното течение. Това е характерно явление за последните няколко седмици от бременността. Ако забележите, че лигавицата е примесена с кръв, това означава че родилните мъки започват.

Тридесет и седма седмица

Бебето е с дължина 35 см и тежи 3000-3100 гр.  То ще продължи да натрупва килограми и вече диша околоплодна течност. Ако имате момиче то може да има розово-слузесто вагинално течение няколко дни след раждане.

Майката може да има болки в гърба и налягане в таза. Вероятно вашият лекар е започнал да наблюдава за разширяването на матката.

Тридесет и осма седмица

Бебето е с дължина около 36- 37 см и тежи 3200-3250 грама. То натрупва още мазнина, което спомага за регулирането на температурата на тялото.

Майката може да има периодични контракции. Сега е добър период да практикувате дишане по време на контракциите. Ако започнете да имате редовни такива (които са в интервали от 5 мин.) обадете се на лекар. Това означава , че наближава раждане.

Тридесет и девета седмица

Бебето е с размери 37-38 см и тежи 3400-3450 гр. То може да се роди всеки момент. Всички органи са напълно развити и то ще продължи да натрупва мазнини докато се роди.

Майката вероятно е в напрегнато състояние. През следващата седмица матката ще започне да се свива и може да забележите увеличено вагинално течение. Следете за признаците за раждане и се свържете с лекар ако имате контракции, които са в интервали от 5 мин.

Четиридесета  седмица

Бебето се очаква да се появи през тази седмица. Средното бебе тежи около 7, 5 кг и е с дължина 20 см.

Майката вероятно има вече по-чести  контракции и засилено вагинално течение.


Успех!


 част
Бременност: 4та – 10та седмица – тук.
II  част
Бременност: 11та – 21ва седмица – тук.
III  част
Бременност: 22ра – 40та седмица – тук.