Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Простатит. Хроничен простатит, симптоми и лечение с билки

Photo source



Инфекция на простатата. Простатит. Симптоми.
Класическите симптоми при инфекция на простатата включват остри генитални болки, които засягат целия пенис и скротума. При този вид инфекция, пациентът може да страда от болезнено уриниране, позиви за уриниране, често уриниране, кръв в урината или силно миришеща урина поради наличие на микроби. 

При простатита, простатната жлеза е увеличена и от своя страна притиска уретера и ректума, което води до запек и затруднено уриниране. Други симптоми, които се наблюдават са: температура, втрисане, болки в долната част на гърба, болки в тялото и болезнена еякулация. От простатит са засегнати мъжете на възраст от 20 до 40 години.
Какво представлява простатната жлеза?
Тя е една от най-важните органи в половата система на мъжа, защото служи за образуване на семенната течност. Тази жлеза е отговорна за поддържане на определена алкалност, за да могат да оцелеят сперматозоидите в киселинната среда на влагалището. 

По време на еякулация, мускулатурата на простатната жлеза спомага за изхвърляне на спермата. Интересен факт е,че инфекция на простатата става причина за появата на простатит, в много малък процент от случаите. Зад инфекцията на простатата често се крият усложнения, като инфекция на уретрата или пикочния мехур.
Какви изследвания да направя?
  • тестове и лабораторни изследвания
  • пълна кръвна картина
  • анализ на урината
  • простатно-специфичен антиген (PSA)подробна информация -тук
  • анализ на спермата
  • дигитално ректално палпиране
Ако диагнозата за остър бактериален простатит се потвърди,  незабавно се обърнете за медицинско лечение.
Заболяването може да протече остро (остър простатит) или хронично. Хроничната инфекция на простатата рядко причинява простатит. Той е по-рядко разпространен. Симптомите при хронично възпаление на простатата са сходни с тези при простатита, в по мек вариант, но за сметка на това са по-устойчиви и с по-голяма продължителност.
Простатита е свързан с количеството на цинк в организма. Ако имате по-високо ниво на цинк в клетките, то вие сте предразположен към това заболяване. То може да се провокира и от храни, богати на това вещество или определен начин на живот, при който се получва задържане на цинк в тялото.
Най-добрата терапия срещу простатита е превенцията. Първото нещо към което трябва да се обърнете е диетата. Изключете от менюто си храни, които имат високо съдържание на цинк. 
Храни, които трябва да избягвате
Това са храни и напитки, които дразнят пикочния мехур:
  • кафе, чай, кола, енергийни напитки, подправки и цитрусови сокове, ядки, семена, соя, миди, мозък, черен дроб, бъбреци, пшеничен зародиш
  • избягвайте цигарите и алкохола
  • за прочистване на бактерията пийте поне по 8 чаши вода дневно
Ако инфекцията продължи или настъпят усложнения, незабавно се консултирайте с лекар!


Увеличете приема на мед. Това е прекрасно противовъзпалително средство. Можете да го приемате под формата на хранителна добавка или с храни които го съдържат (тиква, аспержи, пълнозърнест хляб). Медът ще намали количеството на цинк в организма и така той сам ще се справи с увеличението на простатата.
Подробна диета при хроничен простатит–тук.
Рак на простатата

Симптомите при рак на простатата могат да се объркат с тези при простатита. Те могат да включват подобни на грип  симптоми, кръв в урината или спермата, болезнена еякулация, постоянна болка в долната част на гърба, ниско в таза или горната част на бедрата.

Лечението на простатит с природни средства и билки
Не случайно то предизвиква голям интерес. Природното лечението е просто , няма странични ефекти, не е скъпо, в сравнение с лекарствата предлагани от традиционната медицина. 
Билките могат ефективно да се справят с всички проблеми, асоцирани с простатита: непоносима болка и дразнене, парене по време на уриниране, изпускане, загуба на либидо, импотентност или липса на ерекция. Едни от най-добрите билки за простатата са тези, които имат естествени противовъзпалителни качества, освен това, те засилват и имунната система. 
Те действат като подобряват работата на отделните органи, системи и жлези, включително и простатата.

Ехинацея

Тя стимулира имунната система и лекува инфекции на пикочните пътища.

Сок от червена боровинка

Сока лекува простатата като променя pH на урината. Той се използва при лечението и на двата пола.

Сварено кафе

То е една мого добра алтернатива на диуретичните ( предизвикващи уриниране) лекарства, облекчавайки симптомите при задържане на урината.

Коприва 

Тя е чудесна билка за пикочните пътища, предпазвайки ни от инфекции, почиствайки уретрата. Понастоящем се дебатира и за възможно лечение на доброкачествена хипертрофия на простатата с нея.

Селен

Той може да бъде приеман като хранителна добавка или със съответните храни, които го съдържат. Има данни, че той намалява риска от рак.

Чесън

Той е най-добрия естествен антибиотик, който предпазва от инфекции и унищожава свободните радикали. Исползва се за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища и спомага за здравето на простатата.

Тиквено семе

В тиквеното семе се съдържа 45% линолева киселина и фитостерин. Те са идеално средство срещу болести на пикочния мехур, на простатна жлеза, както и срещу инфаркт. Голямото количество витамин Е и селен, предизвикват антиоксидантен и противо-възпалителен ефект в организма. 
Полезни връзки:
Форум Урология-тук. 
Безкръвна операция на простатата - тук.
Комплекс от упражнения при хроничен простатит-тук.
Българска Асоциация на младите уролози-тук. 
Клиника по урология УМБАЛ "Света Марина" ЕАД, гр. Варна-тук.