Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Менопауза при жените, позната още като климакс или климактериум

Критическа възраст при жените
Photo source

Какво е менопауза?

С менопауза се определя състояние, при което жените нямат менструация в продължение на една година. Постепенното преминаване към менопауза се характеризира с промяна на дължината на менструалния цикъл. По време на менопаузата яйчниците спират своята функция. Те са разположени в таза на жената и са с големина и форма на бадем. Яйчниците произвеждат яйцеклетки, както и женските полови хормони - естрогени. 

Тези хормони контролират развитието на гърдите, формата на тялото, менструалния цикъл, бременността и др. Естрогените също предпазват и костите, което от своя страна подсказва, че жените могат да развият остеопороза, на по-късен етап в живота си (когато яйчниците спрат да произвеждат нормално количество естрогени).

Кога жените влизат в менопауза?

Средната възраст е около 51 г, но много трудно могат да се предскажат симптомите кога една жена ще влезе в менопауза. Възрастта на която момичетата започват менструалния цикъл няма нищо общо с възрастта при която ще настъпи менопаузата. Повечето жени достигат менопаузата на възраст 45-55, но тя може да се появи и по-рано (на 30-40 години) или на 60 годишна възраст.

Кое може да повлияе на появата на менопаузата?

1.Оперативно отстраняване на яйчниците.
Премахването на яйчниците на жена в овулация  довежда до незабавно поява на менопауза, наречена още хирургическа менопауза или индуцирана менопауза.
Честа практика е яйчниците да се отстраняват заедно с матката.  

Докато обикновено жените не могат да имат менструация (ако са с отстранена матка), то яйчниците могат да продължат да си произвеждат хормони докато настъпи менопаузата. По това време жената може да проявява и другите  характерни симптоми за менопаузата – горещи вълни и промени в настроението. Тези симптоми не би трябвало да се свързват със спиране на менструацията.

2.Химиотерапия и лъчетерапия (при рак).

При това положение симптомите на менопаузата могат да се появят по време на лечение на рака или месеци след него.

3.Преждевременна яйчникова недостатъчност.

Тя е свързана с настъпване на менопауза преди 40 годишна възраст. Това състояние е характерно само за един процент от жените. Все още не е открита причината, но се смята, че може да е свързана с автоимунни заболявания или генетични и наследствени фактори.

Менопауза (климактериум) – признаци и симптоми

Трябва да имаме предвид, че всеки случай е индивидуален – едни жени могат да изпитват много малки или почти никакви симптоми,  докато други изпитват многобройни физически и психически симптоми. Важно е да се отбележи, че признаците могат да се появяват и да си отиват през продължителен период от време. Това е строго индивидуално. По-долу са представени някои от най-често срещаните:

1.Нередовно менструално кървене.

То може да се появи по време на менопаузата и някои жени могат да имат минимални проблеми (особено по време на перименопаузата, това е преходния период преди настъпването на менопаузата), а други могат да имат прекомерно кървене. Менструацията може да се появява и по-често или да имате удължен цикъл, преди да настъпи менопаузата. Няма „нормален” модел на кървене по време на перименопаузата. 

Една жена може да има нередовна менструация в продължение на години преди да настъпи менопаузата. Все пак задължително е да посетите лекар за да установи, че нередовното кървене е в резултат на перименопаузата, а не на някакво заболяване. Менструалните аномалии, които стават по време на перименопаузата са свързани с намаляване на плодовитостта, тъй като овулацията е нередовна. Жените все пак не трябва да се отчайват, защото въпреки, че са в менопауза те могат да забременеят докато не са стигнали „истинската” менопауза (периода когато са нямали менструация в продължение на 1 година).

2.Приливи на горещи вълни и нощни изпотявания.

Те са характерни за жените навлизащи в менопауза. Горещи вълни, които се разпространяват по цялото тяло са изразени най-често в главата и гърдите. Те продължават от 30 секунди до няколко минути, могат да се последвани и от зачервяване. Предполага се, че причината за горещите вълни се дължат на комбинация от хормонални и биохимични колебания, заради намаляване на женските полови хормони-естрогените.

Горещи вълни се появяват при 40% от жените, които имат редовна менструация, когато достигнат четиридесет годишна възраст. Има редки случаи (около десет процента) когато горещите вълни могат да продължат около десет години. Средната продължителност на горещите вълни е около 5 години. Понякога горещите вълни могат да са придружавани от обилно изпотяване.

3.Вагинални промени.

Те се появяват в резултат на намаляване на хормоналните нива, при което лигавицата на влагалището става тънка и еластична. Симптомите могат да са:
  • вагинална сухота
  • сърбеж или дразнене
  • болка при полов акт

Вагиналните промени могат да доведат до по-голям риск от вагинални инфекции.

4.Уринарни симптоми.

Те се появяват, тъй като лигавицата на уретрата също претърпява промени (както при влагалището). Отново намаляването количеството на женските хормони причиняват това. Лигавицата става по-суха и предразположена към инфекции на пикочните пътища. Жените тогава изпитват нужда да уринират често или изпускат урина. Изпускането може да бъде предизвикано от напрежение при кашляне, смях или вдигане на тежки предмети.

5.Емоционални и познавателни симптоми.

Проявяват се по време на перименопаузата и включват умора, проблеми с паметта, раздразнителност и резки промени на настроението. Трудно е да се определи което точно се дължи на хормоналните промени по време на менопаузата. Много жени могат да имат и други промени в живота си по време и след менопаузата, които да доведат до гореспоменатите симптоми.

6.Други важни физически промени.

Заедно с менопаузата много жени се оплакват от напълняване . Други промени, които могат да настъпят по време на менопаузата са:
  • промени в структурата на кожата
  • появата на бръчки или акне
  • появата на косми по брадичката, горната устна, гърдите или корема


Как въздейства менопаузата върху хроничните заболявания?

1.Остеопороза.

Плътността на костите започва да намалява при жените когато наближат 40 те, но по време на менопаузата този процес се ускорява. Процесът, който води към остеопороза може да тече подмолно в продължение на години.

2.Сърдечно-съдови заболявания.

По време на менопаузата рискът от инсулт и сърдечни заболявания се увеличава. Рискът от коронарна болест на сърцето се увеличава от 2 до 3 пъти, отколкото при жени които не са достигнали менопауза.

Алтернативни терапии за лечение на менопауза

За да увеличите нивата на женските хормони (астрогените), трябва да консумирате повече растения, които съдържат естрогенни вещества:
  • соя, соеви кълнове, смачкано лененото семе, чесън, зелен боб, сусам, пшеница, тиквени семки, краставици, царевица, ябълки, семена от анасон, зеле, цвекло, зехтин, маслини, папая, овес, грах, слънчогледови семки

Лечение на менопауза с билки
Подробна информация, кои билки и как се използват – тук.



Какво не знаем за сусама?


Вълшебното зрънце наречено сусам лекува много болести, включително и менструални проблеми:
  • допълва енергията на бъбреците, която повлиява качеството на костната тъкан (при остеопороза напр.), също образуването на кръвта (при анемия), повишава количеството и качеството на спермата (безплодие при мъжете), повлиява качеството на косата-нейния растеж, също повлиява слуха 
  • профилактика и лечение на запека, също при суха кашлица 
  • сусамът трябва да бъде ежедневно допълнение към храната при жените в менопаузата – при горещи вълни, изпотяване, безсъние, сърцебиене, слабост 
  • при жени с преждевременна и силна менструация 
  • при хора с надмерно изпотяване, хиперактивност, склонност към повишено кръвно налягане, сърдечни заболявания, мозъчни проблеми 
  • външно сусамовото масло се използва при болки в ушите, кожни изгаряния, като се нанася с памуче. При повишена температура помага за снижаването й като се маже кожата със сусамово масло. 
  • увеличава продължителността на живота 


Повече подробности – тук.