Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Херпес зостер: Лечение и бременност

Херпес зостер, опасен ли е?!
Photo source


Въведение

Херпес  зостер е остра инфекция на централната нервна система. Вирусът, който причинява варицела става причина и за неговата поява. Състоянието е болезнено и обикновено се появява при хора над петдесетте.  Той не е свързан с болести предавани по полов път като херпес на гениталиите, орален херпес или херпес симплекс. Най-честото усложнение е постхерпетична невралгия.
                                                
Какво представлява херпес зостер и кое го причинява?

Това е обрив, който се появява в резултат на вирус, причиняващ варицелата. Той се нарича"варицела зостер вирус" и е част от херпес вирусите. Тялото не може да го изхвърли  и той си съществува в нервната ни система в латентно състояние. Но определени емоционални състояния могат да го активират отново, както и:
  • реакция към определени лекарства
  • хранителни алергии
  • изтощение на черния дроб
  • запек
  • стрес
  • имунна недостатъчност
  • СПИН
  • рак, нездравословно хранене
  • диабет
  • скорошна операция

Ако сте имал някога варицела, вие сте в рисковата група, но най-често той се появява при хора над 60 годишна възраст.

Признаци и симптоми
Преди обрива да е видим с просто око може да забележите (от няколко дни до седмица предварително) изгаряща болка, като кожата започва да става чувствителна на допир. Херпес зостер започва с малки мехурчета с червена основа, като се появяват и нови мехурчета междувременно, в продължение на 3-5 дни. Продължителността на обрива може да отнеме три, четири седмици. От време на време може да има болка, но мехури няма да се появят.

Още симптоми:
  • болка от едната страна на лицето или тялото, придружена с висока температура, втрисане, главоболие или раздразнен стомах
  • изтръпване, зачервяване, сърбеж, възпаление на кожата и обрив няколко дни по-късно
  • парене, изгаряща болка

Заразен ли е херпес зостер?

Вирусът може да бъде предаден и на деца, възрастни, бебета, които не са страдали от варицела, така че отговорът е - да. Интересното е, че вместо да развиват херпес зостер, тези хора се заразяват с варицела. Херпес зостер е заразен до тогава, докато обривът образува коричка, след това той не може да се разпространява.

Опасен ли е херпес зостер при бременни жени?

Бременните жени са податливи на вируса на херпес зостер, но за щастие, много рядко. За да бъдат подсигурени в по-късните етапи на бременността, бременните жени трябва да приемат нестероидни противовъзпалителни лекарства. Препоръчително е една жена да почака 3 месеца преди да се опита да забременее след като си е поставила ваксина за херпес зостер. Знае се, че варицела може да причини вродени дефекти у новороденото, в зависимост от това кога по време на бременността се е появила инфекцията. За разлика от варицелата, при херпес зостер вероятността от вродени дефекти е по-малка. Ако не знаете и не си спомняте дали сте имали варицела, това може да се установи с кръвен тест.

Лечение на херпес зостер с народни средства         

Ехинацея
Засилва имунната система като намалява възпалението на нервните окончания.  Тя е ефективна срещу бектериални и вирусни инфекции.

Овес
Той се използва за намаляване на стреса и укрепване на нервната система. Способността да се управлява стреса е важно за контрола на остротата и огнищата на зараза от херпес зостер.

Жълт кантарион
Това е невероятно тонизиращо средство за нервите и облекчаване на болката. С успех може да се използва при лечение на стрес и депресия.

Забележка* Не се излагайте на слънчева и ултравиолетова светлина, когато приемате жълт кантарион.

Маточина
Тази билка се бори успешно с различните форми на херпес и има антимикробен и антивирусен ефект. Може да се използва външно и вътрешно.

Лют червен пипер и ленено масло намаляват болката от херпес зостер.

Стара билкова рецепта на Мария Требен за херпес зостер

Необходими билки:
20 гр. дъбова кора
10 гр. цариче
20 гр. овес
10 гр. лайка
25 гр. салвия
10 гр. комунига

Смесвате всички билки. Вземате 4 супени лъжици от сместа и ги сипвате в 1 литър студена вода. Оставяте ги малко да заврят, сваляте от печката. Оставяте 3 минути да се изкисват. С хладката отвара мажете внимателно по няколко пъти на ден болните места. Остатъците от билките (леко притоплени) се загъват в ленена кърпичка и се налагат през нощта върху възпалените места.

Диета

  1. Болните от херпес зостер трябва да избягват антибиотици, пеницилин, тетрациклин, аспирин. Преминете на пречистваща диета.
  2. Консумирайте сок от моркови, шипка чай, ябълков сок, целина, цвекло, краставици, зеле и натурален сок от червена боровинка ежедневно.
  3. Пациенти с херпес зостер трябва да избягват храни, които образуват киселини, пържени храни, сол и безалкохолни напитки.
  4. Избягвайте рафинирани храни с високо съдържание на захар.

Избягвайте още:
  • раздразване на пъпките и пукане на мехурчетата
  • налагайте студени, влажни компреси на засегнатото място
  • използвайте царевично нишесте или сода за хляб за по-бързо заздравяване на раните.

Полезни връзки