Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Какво трябва да знаем за анемията и червените кръвни клетки?

Анемия - видове
Photo source

Когато броят на червените кръвни клетки в кръвта е малък, говорим за „малокръвие” или анемия.

Кръвта се разделя на две части: течна част наречена плазма и клетъчна част (съдържаща няколко различни видове клетки). 
Най- важните и най-многобройните клетки в кръвта са червените кръвни клетки. Другите са тромбоцитите и белите кръвни клетки. Основната задача на червените кръвни клетки е да разнасят кислород от белите дробове до други части на тялото.
Червените кръвни клетки се изработват в костния мозък след поредица от сложни операции. За разлика от повечето клетки в тялото, те не разполагат с ядро. 

Какво трябва да знаем още?

1.За да не страдаме от анемия (малокръвие) и червените кръвни клетки да бъдат в нормален брой, трябва да има пълен синхрон в работата на хранителни вещества , костен мозък и бъбреци. Ако бъбреците или костния мозък не функционират, или тялото има недостиг на хранителни вещества, червените кръвни клетки нямат да бъдат в необходимия брой и тяхната функция много трудно ще се поддържа.

2.Анемията е като предпазен клапан (сигнал) за започване на болестен процес в организма. Тя бива два вида остра и хронична.
Хроничната продължава за по-дълъг период. Симптомите при нея протичат по-бавно и се развиват постепенно, докато острата започва рязко и е изтощителна.

3.Червените кръвни клетки живеят около 100 дни, като тялото се опитва постоянно да ги замени. При възрастните хора производството на червени кръвни клетки се случва в костния мозък. Работата на докторите е да установят дали ниския брой на червените кръвни клетки е причинен от кръвозагуба на червени кръвни клетки , или от тяхното намалено производство в костния мозък. Знаейки, дали броят на белите кръвни клетки (или тромбоцити) се е променил, помага за определяне на причината за анемията.

4. Младите жени са застрашени два пъти повече, заради менструалното кървене.

Видове анемия
Според размера на червените кръвни клетки съществуват 3 основни типа :

1.Микроцитна анемия
Тя се случва когато червените кръвни клетки са по-малко от нормалното. Сред главните причини са недостигът на желязо (или ниско ниво на желязо) и таласемия (наследствени заболявания свързани с хемоглобина). Виж- как да намаля хемоглобина?

2.Нормоцитна анемия
Тя се получава когато червените кръвни клетки са с нормална големина, но са малко на брой. Този вид анемия  е свързана с бъбречно заболяване.
3.Макроцитна анемия.
Тя се случва когато червените кръвни клетки са по-големи от нормалното. Главните причини за този тип анемия са злокачествена анемия и анемия свързана с алкохолизъм.

Причини за появата на анемия

Сред честите причини за анемия са:
  • активно кървене (анемия предизвикана от него), обикновено при тежки менструални кървения, стомашно-чревни язви или ракови образувания ( рак на дебелото черво).
  • недостигът на желязо - костният мозък се нуждае от желязо за да произведе червени кръвни клетки. Желязото играе много голяма роля в правилното структуриране на молекулата на хемоглобина. Ако има дефицит на желязо се получава микроцитна анемия (виж по горе). Този вид анемия може да възникне ако имате хронично кървене на дебелото черво, рак на матката, чревни полипи, хемороиди и др. Това се получава тъй като кръвта се се губи от тялото с бавни, хронични темпове, а с нея и желязото в кръвта.
  • хронично заболяване – всяко дългосрочно хронично заболяване (като хронична инфекция или рак) може да доведе до анемия.
  • бъбречно заболяване – бъбреците отделят хормон (еритропоетин), който помага на костния мозък да произвежда червени кръвни клетки. При хора с терминална бъбречна недостатъчност или дългогодишно бъбречно заболяване, се намалява производството на този хормон. Това от своя страна води до намаляване на производството на червени кръвни клетки и появата на анемия.
  • бременност – наличието на вода и повече течности по време на бременност разрежда кръвта, което води до намалена концентрация на червени кръвни клетки
  • неправилно хранене – за да се произвеждат червени кръвни клетки организмът се нуждае от витамини и минерали, а за правилното производство на хемоглобин, са необходими желязо, витамин В 12 и фолиева киселина. Недостигът на някои от изброените компоненти може да доведе до анемия. Внимание! Строгото спазване на вегетарианска диета може да доведе ниски нива на витамин В12 и фолиева киселина, а това от своя страна довежда до малокръвие. Търсете заместители!
  • проблеми в стомаха или червата (злокачествена анемия), което от своя страна води до лошо усвояване на витамин В 12
  • необичайни молекули на хемоглобина (сърповидно-клетъчна анемия). Това засяга цялостната структурата на червените кръвни клетки и те могат да приемат формата на полукръг. Хората, страдащи от този тип анемия могат да бъдат диагностицирани още в детството, в зависимост от тежестта и симптомите на заболяването.
  • таласемия- тя бива различни видове, започвайки от лека форма до тежка. При нея причините са наследствени, свързани с аномалии на хемоглобина ( количеството на правилните молекули на хемоглобина е недостатъчно.
  • алкохолизъм – лошото хранене и недостига на витамини и минерали са свързани с алкохолизма. Алкохола може да бъде токсичен за костния мозък  и да забави производството на червени кръвни клетки.
  •  заболявания свързани с костния мозък – някои ракови заболявания като левкемия и лимфома могат да променят производството на червени кръвни клетки да доведат до анемия.

  • хемолитична анемия – при нея червените кръвни клетки стават нефункционални по различни причини. Някои от формите и могат да бъдат и наследствени като постоянно се унищожават и бързо се възпроизвеждат червени кръвни клетки.
  • анемия свързана с лекарства – те могат да я предизвикат като страничен ефект (хемолиза, костно-мозъчна токсичност). Такива лекарства могат да са за ХИВ СПИН, лекарства за малария, противогъбични лекарства, антихистамини, някои антибиотици (виж още защо антибиотиците увеличават гъбичките).

По-рядко срещани причини за появата на анемия:
  • проблеми с щитовидната жлеза
  • чернодробни заболявания
  • отравяне с олово
  • малария
  • вирусен хепатит
  • мононуклеоза
  • нарушения на кръвосъсирването
  • автоимунни заболявания