Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Световъртеж или замаяност – има ли смисъл да се притеснявам? !

Замаяност - как да се спася?!
Photo source

Tерминът световъртеж или замаяност означава различни неща за хората.  Той най-често е причинен от намаляване на притока на кръв към мозъка. Не го бъркайте с вертигото - то се проявява със световъртеж, често с чувството, че всичко наоколо се люлее. Много важно е да ви се постави точната диагноза. диагноза.

8 причини поради  които може да имате замаяност и световъртеж

Въпреки , че понякога е доста трудно да се класифицира вида на световъртежа/замаяността, все пак могат да се маркират основните причини:

1.Ниско кръвно налягане.

Замайването и световъртежа са често срещани симптоми за хора с ниско кръвно налягане. Функцията на мозъка може да бъде нарушена, в резултат на ниското кръвно налягане, защото  до него не достига обогатена на кислород кръв. В допълнение на това чувство можете да се появят симптоми като:
 • гадене и повръщане
 • недостиг на въздух
 • болки в гърдите

Ниското кръвно налягане може да е в резултат на болест  или може да бъде нормално физиологично състояние.

Често срещани причини за ниско кръвно налягане
 • анемия (намален брой червени кръвни клетки)
 • дехидратация ( липсата на достатъчно количество вода в организма) може да се появи с инфекции, които причиняват повръщане и диария
 • странични ефекти при някои лекарства
 • прекомерна употреба на алкохол
 • бременност
Ниско кръвно налягане в зависимост от положението на тялото

При пациенти, които са анемични или дехидратирани, могат да имат нормално кръвно налягане когато са в хоризонтално положение, но ако внезапно се изправят получават замаяност и световъртеж, поради липса на кръв в мозъка. Това чувство може да премине в рамките на няколко секунди.

При някои заболявания (автономна дисфункция) промените в положението на тялото не могат да компенсират кръвното налягане. Когато човек се изправи, кръвоносните съдове се свиват мъничко, за да се увеличи кръвното налягане. Сърцето забързва ход за да изтласка кръвта до мозъка. Примери за такива заболявания са:
 • диабет
 • болест на Адисон
 • болестта на Паркинсон

2.Високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане или хипертония още известно като”тихия убиец”, тъй като при него често не проявяват никакви симптоми, дори и ако показанията показват малко по-високи стойности. При високото кръвно хората могат да се оплакват от време на време от гадене, главоболие, виене на свят, макар че това не винаги има връзка с повишените стойности на кръвното.

При всички положения обаче, ако кръвното налягане е високо и пациента проявява симптомите, е наложително много бързо да бъде доведено в нормата. 

3.Диабет.

Хората, страдащи от диабет ( виж подробности за тип  1 и тип 2 и лечение с билки) много често имат оплакване от замаяност, но това може да бъде причинено от:
 • ниски нива на кръвната захар(хипогликемия)
 • повишена кръвна захар(хипергликемия)
 • автономна дисфункция
А/ Хипогликемия (или ниска кръвна захар) се дължи на недостатъчно количество глюкоза в кръвта. Човек с диабет може да получи хипогликемия от недостатъчно количество храна, или от приемането на прекалено големи количества лекарства (инсулин или перорални таблетки), което води до понижаване на кръвната захар. При това положение човек започва да усеща световъртеж и замаяност, защото мозъка има липса от глюкоза за да функционира правилно. 

Хората, страдащи от диабет и техните семейства трябва много добре да разпознават симптомите на хипогликемия, включително, световъртеж, изпотяване, чувство на обърканост, кома и др. тъй като лечението трябва да започне моментално.  Храни, съдържащи захар или инжектиране на глюкагон могат да бъдат животоспасяващи.

Б/ Хипергликемия ( или висока кръвна захар)

Тя също води до виене на свят. Високите нива на кръвна захар се получават, защото няма достатъчно инсулин, за да може клетките да използват глюкозата за енергийния метаболизъм. Високата кръвна захар предизвиква различни метаболитни реакции в организма, което води до дехидратация ( виж тази прекрасна книга за обезводняването - тук) и промени в киселинния баланс, а това от своя страна може да доведе до животозастрашяващо състояние наречено диабетна кетоацидоза.

4. Заболяване на щитовидната жлеза.

Различни аномалии на щитовидната жлеза могат да причинят замайване. За пример, базедовата болест може да предизвика сърцебиене, задух, замаяност и виене на свят. Хипотиреоидизмът също може да причини ниско кръвно налягане и намаляване на сърдечната честота, което може да доведе до замайване и слабост.

5. Болест на Адисон.

Тя се случва тогава, когато надбъбречните жлези не могат да произведат достатъчно количество кортизол, за да се посрещнат нуждите на тялото. Когато кортизолът е нисък, пациентът може да изпита слабост, умора, световъртеж, ниска кръвна захар и ниско кръвно налягане.

6.Хипервентилация.

Макар, че организмът ни може да използва хипервентилация или учестено дишане за да подпомогне киселинно-алкалния баланс и може да се прояви като отговор на емоционално стресова ситуация. При тежка хипервентилация, нивата на въглеродния оксид падат и това може да предизвика спазъм в ръцете и краката, замайване и световъртеж.

7.Сърдечни проблеми.

Прекалено силните положителни или отрицателни емоции могат да забързат сърдечния ритъм (тахикардия) или да го забавят (брадикардия). Това от своя страна довежда до недостатъчно кръвоснабдяване на мозъка и от там се получава виене на свят и замаяност.

Вазовагинален синкоп – е болест на сърцето често причинявайки световъртеж, замаяност или припадъци. При тази болест кръвоносните съдове се свиват, което забавя работата на сърцето., намалява се способността на сърцето да изпомпва кръв към мозъка. Така той без приток на кръв „изключва” и вие получавате световъртеж.

8.Вертиго.

При него може да имате чувството, че всичко се върти около вас и това е свързано със заболяване на вътрешното ухо.


Как да лекуваме световъртежа и замаяността?

Запомнете!
Замайването не е болест, а симптом!!!

Лечението трябва да бъде насочено към основните причини, които го предизвикват.