Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Опасна ли е есента за хората със сърдечни проблеми? Кои билки могат да ни предпазят?

Опасна ли е есента за хората със сърдечни проблеми?
Photo source

Здравословното хранене, спорта и редовното мерене на кръвното са фактори, които могат да подобрят вашата сърдечно-съдова система. Есента е един от най-лошите сезони за сърцето. През този сезон се наблюдават много обостряния на различни хронични заболявания.  Зачестяват инфарктите и инсултите, предизвикани от тежките метеорологични условия, свързани с колебанията на атмосферното налягане, температура и т.н. Най-често климатичните промени влияят на възрастните хора, които са предразположени към тях.
Дори, ако пациентът е в добро здраве, настъпването на есента може да предизвика сърдечни проблеми - задух, тахикардия, дискомфорт и усещане за натиск в гърдите. За да не се стига до критични ситуации е по-добре да се грижите за здравето си много по-рано.



Следете кръвното си

Ако имате нестабилно кръвно налягане, трябва да го мерите най-малко два пъти на ден, особено през есента, когато времето се променя за минути или часове. Хубаво е да си водите дневник, в който вписвате всяко измерване. По този начин, вашият личен лекар ще бъде в състояние да направи правилните изводи. Добре е да мерите кръвното си по едно и също време през деня, с разлика от не повече от 30 минути.


Контролирайте нивото на холестерола
            
Една от основните причини за сърдечните заболявания е повишеното ниво на холестерол в кръвта. През есента ние обикновено променяме нашата диета. Консумираме по-малко плодове и зеленчуци. Затова е хубаво да обръщате по-голямо внимание на диетата си. Яжте повече риба и продукти, които понижават нивата на триглицеридите.
Нивата на холестерола могат да бъдат нормализирани чрез промяна на диетата и оптимална физическа активност. През този сезон се консумират повече моркови, боб, чушки и овесена каша. Те понижават холестерола.

Тренирайте умерено

Хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания не трябва да тренират усилено. Най-добре да правите разходки сред природата ( 2-3 км на ден), да плувате или карате колело. Не трябва да правите големи натоварвания по време на тренировка. Ако нещо ви кара да се задъхате, намалете темпото.

Билки, които могат да ви помогнат

През есента, тялото ни страда от недостиг на витамини, микроелементи и редица други биологично активни вещества, необходими за нормалното функциониране на кръвоносните съдове. За да поддържате здарословна диета, можете да използвате някои билки, които са подходящи за профилактика и лечение на сърдечни проблеми.


Народни рецепти

Глог
Той съдържа витамините С, А, Е, В, Р и К и важни компоненти като пектин, холин, танини и тритерпенови киселини. Чай от глог понижава кръвното налягане и обогатява сърдечния мускул с кислород. Това намалява нивото на холестерола в кръвта.

Рецепта
Запарете две  супени лъжици сухи цветове и листа от глог в чаша гореща вода. Оставете да престои  за 15 минути и прецедете. Пийте 2-3 чаши на ден.

Чесън
Това намалява абсорбцията на холестерол от кръвта, понижава кръвното налягане и помага при лечението на атеросклероза. Чесънът съдържа антиоксиданти, които предпазват сърцето и артериите от свободните радикали. Това забавя съсирването на кръвта и по този начин намалява риска от образуване на кръвни съсиреци.

За профилактика на сърдечно-съдови заболявания и понижаване на нивата на холестерола, ежедневно хапвайте най-малко по една скилидка чесън. Ако имате атеросклероза или високо кръвно налягане, увеличете на три скилидки на ден.
Внимание! Чесън разрежда кръвта, така че не трябва да се прилага едновременно с аспирин или витамин Е.

Шипка
Тя е източник на голям букет от витамини - C, R, и Е. В плодовете на шипка има желязо, магнезий, фосфор, танини, пектин и др. Тя укрепва имунната система, стените на кръвоносните съдове и има анти-склеротични ефект. Пийте 2-3 чаши чай от шипки дневно.

Офика ( други имена: калина, самодивско дърво)

Плодовете на офиката съдържат големи количества витамини С и Р, както и органични киселини, каротин, танин др . Понижава кръвното налягане, нормализира нивата на холестерола и подобрява метаболизма.

Рецепта

Сипете една супена лъжица сушени плодчета от офика в 600 мл. вода. Варете в продължение на 10 минути и оставете да се накисне за 10 минути. Пийте  по 200 мл. три пъти дневно преди хранене. Билката подобрява сърдечната работа, тонизира тялото, подобрява  храносмилането,  предпазва от диария, болки и спазми в червата.