Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

9 Ефективни народни средства за борба с акне



 6 Ефективни народни средства за борба с акне
  Photo source

Акнето се свързва със заболяване на кожата. Много хора ежедневно търсят домашен лек за акне, както и нови методи за отстраняване на пъпки. Има много естествени домашни средства, които наистина могат да бъдат доста ефективни. Вярно е, че някои от методите помагат на едни хора, а други не. За съжаление, тийнейджърите са най-засегнати от това заболяване, но никой не е застрахован, все пак.

Защо е хубаво да използвате домашни средства и билки за лечение на акне?


Прост и евтин метод
В днешно време по-малко хора използват антибиотици, за да лекуват акне.
Винаги имате домашни средства в домашната си аптечка. Бих искал да ви предложи 9 страхотни методи за лечение на пъпки , които са изпитани и с гарантиран ефект.

1.Лечение на акне с аспирин.
Аспиринът е отлично и едно малко познато средство за лечение на акне. Вземете едно хапче и го стрийте на прах, след това поставете няколко капки вода върху него (за да се образува паста), намажете сместа върху пъпките. Пренущувайте така, оставяйки пастата да се изсъхне върху лицето. Ще видите как аспирина и изсмуква натрупаната гной. На сутринта ще бъдете изумени от ефекта.

2.Лечение на акне със сода за хляб.
Това е страхотно средство, дори за чувствителна кожа, защото не дехидратира кожата и не предизвиква дразнене. Вземете една лъжица сода за хляб и сложете няколко капки лимонов сок върху нея, а след това намажете  пъпките. Тази паста трябва да се отмие след около 5 минути, тъй като може да изсуши и прегори кожата ви. Измийте с топла вода и нанесете крем за лице след това.

3. Лечение на акне с чесън.
Силата на чесъна е известна отдавна, но за съжаление той малко е използван. Не забравяйте, че не трябва да се прилага чесън върху кожата си, без разреждане с малко водаВземете малко сок от чесън и го смесете с вода. След това приложете върху засегнатата област. Вие ще бъдете изумени от ефекта на следващия ден.

4.Микс от лимонов сок и розова вода.
Едно от най-ефективните билкови лечения за акне е смес от розова вода и лимонов сок. По този начин можете да се излекува пъпките.  Направете сместа и поставите върху кожата си, изплакнете след около 30 минути. За съжаление, това няма да отстрани проблема веднага. Много важно е редовно да миете лицето си с този микс.

5.Краставици………………
Можете да използвате краставица след като я разрежите и поставите върху засегнатото място ( за предпочитане преди лягане). Оставете така да престои за една нощ. Уверете се, че пъпките са наситени с влага от краставицата. На следващата сутрин изплакнете лицето си с вода. Портокалова кора също е чудесна алтернатива.


6. Малини, къпини и ягодови листа.
Сварете 50 гр. листа от ягода, 50 гр. листа малина и 50 гр. листа от къпина  в 1,5 литра вода, за около 3-4 минути. Тази запарка ще успокои кожата ви. Нанесете преди лягане след като изстине течността.

7. Масло от чаено дърво.
Маслото от чаено дърво е известно с антибактериални, антисептични и противогъбични лечебни свойства. Нанесете на лицето ви с чист памук.
Внимание! Разредете го с малко вода първо, защото масло от чаено дърво е малко силно..

8.Мед.
Направете си маска и я сложи на лицето си за около 30 минути, измийте добре след това. Ефекта няма да е много бърз, но траен.  Това може да отнеме няколко дни, дори седмици.

9. Оцет и сол
Малко хора знаят, че комбинацията от сол върши страхотна работа в борбата с акнето. Използвайте равни количества сол и оцет, оставете за 10 до 20 минути върху лицето, преди да изплакнете със студена вода.

Полезни комбинации и смеси за борба с акне

сок от кориандър  или сок от мента
каша от сминдух (листа)
паста от мед и канела на прах, изчакайте 2-3 седмици за пълно действие
направете каша от домати и краставици ( в зехтин)
микс от куркума на прах с топла розова вода (оставете да изсъхне, преди да почистите лицето)
смесете куркума на прах с малко ментов сок (изплакнете след половин час)


Как да се предпазим?

- Използвайте правилно козметичните продукти;
- Поддържайте добра хигиена;
- Мийте често лицето и ръцете си;
- Правете много упражнения и спете повече;
- Пийте много вода 2-3 литра дневно;
- Изпирайте често калъфките на възглавниците;
- Консумирайте много плодове и зеленчуци;
- Пазете диета;
- Избягвайте кафе, цигари, алкохол;
- Избягвайте пържени и мазни храни!