Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Натурално боядисване на посивяла коса. Методи и рецепти.

Photo source

Повечето жени са любители на гъстата и черна коса, но за да имате такава коса се изискват доста усилия. Има начини и средства за предотвратяване на преждевременното побеляване  на косата, а много от продуктите за боядисване на коса са склонни по-скоро да я увредят. Разбира се има много натурални и естествени продукти за гъста и черна коса. Преждевременно побеляване на косата  се дължи на съвременният начин на живот и липсата на пигмента "меланин" , както и на липса на мед в организма.

Други фактори могат да бъдат генетични, природни и химични промени в тялото, излагане на мръсен въздух, емоционални състояния на тревога и стрес.
На пазара има много шампоани и лосиони (на химична основа)  за боядисване на сива коса. Те често влошават състоянието на кожата и увреждат косата в дългосрочен план. Билковите естествени средства са по-добрият избор, тъй като те дават ефективни резултати, без да се причинява увреждане на косъма.


В случай, че сте любител на черната коса, но не желаете да използвате химия, просто се разходете до кухнята. Там може да намерите много и полезни съставки за естествено боядисване.

С възрастта и поради други проблеми, свързани с косата тя променя цвета си. Сивата коса се превръща в един от основните проблеми в наши дни. Можем да очакваме , че след около 45-50 годишна възраст хората започват да побеляват по–осезателно (ако не и по-рано).


Натурални средства за черна коса
 


Поставете две супени лъжици амла на прах в половин литър вода. Добавете малко лимонов сок (от половин лимон). Мийте косата всеки ден с този разтвор, и тя ще стане по естествен начин черна с течение на времето. Вземете 1 кг рафинирано масло и 250 г сладък корен (mulethi).  В 1 литър  сок от амла ги загрейте на слаб огън. Когато цялата вода се изпари, запазете останалата смес в стъклен съд. Използвайте смес вместо шампоан.

Поставете няколко листа от манго в блендер за получаване на гъста паста. Нанесете върху косата си. Оставете я в продължение на 15-20 минути и измийте с  вода. Това спомага за растежа на нова коса, а също и за промяна на цвета на косата в черно без усилие.
 

Домашно средство против пърхот


Вземете няколко листа от манго и няколко зелени обелки от неузряло манго. Смесете и пасирайте, добавете и малко зехтин. Оставете сместа на слънце за по-дълго време. Това етерично масло спира косопада и без усилие прави косата черна.


Естествени методи за боядисване на посивяла коса


Индийско цариградско грозде и къна


Приготвя  се паста от къна, 3 лъжици цариградско грозде на прах и 1 супена лъжица кафе на прах с малко вода. Нанася се върху косата и се оставя в продължение на два часа. Измийте с мек сапун или шампоан.

Черен чай

Идеално средство за преждевременно посивяла коса. Нанесете чая (предварително врял в рамките на 10-15 минути) върху косата и я изплакнете след половин час със студена вода, без шампоан.

Лечение на раздвоени краища на косата (цъфтене)


Масажи  с топло масло могат да помогнат в поддържането на черната коса. Кокосово масло, бадемово масло или Алма масло могат да се затоплят малко и да се нанесат върху скалпа с леки кръгови движения. Останете така за половин, един час.

Правилна техника за сресване на косата - красивата коса не трябва да се реше рязко. Сплъстената и гъста коса трябва да се реши с широки гребени.

Кажете не на топлина
– не използвайте маши и преси за коса, защото топлината ще я направи още по суха и с раздвоени краища.

Поддържане на дълга коса
– честото скъсяване на косата коса няма да насърчи растежа и, но подстригването на краищата ще подпомогне по-лесното поддържане на дълга коса.

Натурални рецепти за гъста и черна дълга коса


Листа от къри
Освен, че се използват за готвене те съдържат редки биохимиченни качества, чрез които се укрепват корените на косата. Сместа може да се получи чрез намачкване на няколко листа от къри в кокосова вода и да се прилага върху кожата на главата.

Чайник с черен чай

Пригответе си голям чайник с черен чай и го охладете. Нанесете върху косата да престои за около 15 минути, отмийте след това с хладка вода. Тази процедура се повтаря всеки ден, докато косата започне да потъмнява.

Портокалов сок
Портокаловият сок е много ефективно средство за здрава и гъста коса. Можете да добавите сок от алма за да се получи черен цвят.