Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Лечебните сили на боровинковия сок. 13 болести, които може да излекувате с него.


Лечебните сили на боровинковия сок
Photo source
Сокът от червена боровинка може да ви предпази от инфекция на пикочните пътища, респираторни заболявания, камъни в бъбреците, рак и сърдечно-съдови заболявания. Също така е полезен за предотвратяване на стомашни заболявания и диабет, както и заболявания на венците, причинени от зъбна плака.  Естествените растителни съединения, намиращи се в боровинките могат да разрешат широк спектър от здравословни проблеми.

Червените боровинки са универсален плод и ползите от тях са големи. В сравнение с другите плодове и зеленчуци като броколи, спанак, и ябълки, една чаша боровинки има много повеч антиоксиданти.

Хранителната стойност на сок от червена боровинка

Сокът от боровинки е богат на антиоксиданти, витамин C и салицилова киселина. В чаша от 250 ml. сок се съдържат само 45 калории, което идеално се вписва в моделите за здравословното хранене. Той ни осигурява енергия, протеини и въглехидрати. Сокът от боровинка е богат на калций, магнезий, желязо, фосфор, натрий, калий и цинк. Той също така съдържа витамини като тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин В-6, Е (алфа токоферол) и витамин К (филохинон).

13  Полезни свойства  и лечебни сили на сока от боровинка

1.Инфекции на пикочните пътища:
 Инфекции на пикочните пътища се отнасят до наличието на някои микроорганизми в урината, които надвишават нормалните нива. Тези инфекции могат да се развият в пикочния мехур и да причинят цистит, или бактериален простатит. Проучванията показват, че сока от червена боровинка съдържа проантоцианидини, които пречат на бактериите да се прикрепват към стените на пикочния мехур. Така тези съединения пречат на размножението на тези бактерии, които се отмиват от тялото чрез уриниране. Изследвания показват, че пиенето на сок от червени боровинки редовно, може да помогне за предотвратяване на повтарящи се инфекции на пикочните пътища при жени на средна възраст и бременните жени.

2.Противотуморен ефект:
Този ефект се дължи главно на присъствието на полифенолни съединения в боровинките. Проучвания показват, че редовната консумация на сок от червена боровинка, спира развитието и разпространението на тумори в белия дроб, гърдата, дебелото черво, простатата и други. Cалициловата киселина, която  се съдържа в сока, може да помогне за намаляване на възпаления, предотвратяване и образуването на кръвни съсиреци и тумори.

3. Намален риск от сърдечно-съдови заболявания:
Cокът от бровинки може да спомогне за намаляване на риска от заболявания на сърцето и сърдечносъдовата система. Флавоноидите, намиращи се в боровинките имат антиоксидантни свойства и могат да сведат до минимум заплахата от атеросклероза. Предпазва от инфаркти и инсулти.

4. Предпазва от кариес.
Според нови проучвания, сок от червена боровинка предотвратя появата на кариес. В боровинките има химическо съединение, което предпазва от образуване на плаки в устната кухина.

5. Помага при респираторни инфекции:
Според редица проучвания, сок от червена боровинка помага при предпазване от  щамове на грипния  вирус Haemophilus, което е честа причина за появата на респираторни инфекции при децата.

6.Укрепва костите и зъбите:
Въпреки, че червената боровинка е естествен източник на калций, много фирми добавят допълнително калций към сока от червени боровинки.  Знае се, че калция намалява риска от развитие на остеопороза.

7. Лекува възпалено гърло и настинки.
Пресният сок от червена боровинка е много ефективен срещу инфекции, особено възпалено гърло и настинка.

8. Действа срещу затлъстяването:
Cокът е богат на органични киселини, които оказват ефект върху емулгиращите мастните натрупвания в тялото ни. Хората, които искат да се изхвърят излишните килограми трябва да пият повече от тази скъпоценна течност.

9. Предотвратява образуване на камъни в бъбреците:
Високият размер на киселинни компоненти в сока от червена боровинка предотвратява образуването на камъни  бъбреците.

10. Образуване на пептични язви:
Пептичните язви са причинени от вид бактерия, наречена Helicobacter Pylori или H.pylori. Този микроорганизъм атакува защитния слой на стомаха и дванадесетопръстника. Това може да доведе до по-нататъшно възпаление на лигавицата на стомаха. Храни, богати на флавоноиди, антоцианини, флавоноли и проантоцианидини, като боровинки, ябълки и чесън, помагат за намаляване на риска от стомашни язви, чрез подтискане на растежа на бактерии Н. пилори. Затова лекарите често съветват редовен прием на сок от червена боровинка за потискане на инфекцията.

11. Скорбут:
Недостигът на витамин C може да доведе до скорбут. Боровинките осигуряват високи нива на витамин-C, който също е от жизненоважно значение за организма. Той е основен компонент за здравословното функциониране на тъканите.

12. Възпаление на белите дробове:
Противовъзпалителния ефект на сока от червена боровинка отдавна е известен срещу възпаление, предизвикано в белите дробове, от грипен вирус. Вещество,  което присъства в боровинките, предпазва от прикрепване на грипния вирус към клетките,  предотвратявайки на инфекцията.

13. Забавя стареенето:
Според редица научни институти богатството на фитонутриенти и антиоксиданти, (присъстващи в боровинките), играят жизнено важна роля в осигуряването на защита срещу проблемите, които се развиват с възрастта, като например загуба на паметта и липса на координация. Червените боровинки имат множество лечебни свойства, които защитават клетките от свободните радикали, (които допринасят за стареенето), спомагайки кожата да изглежда по-млада.