За повечето от нас, има много малко храни по вкусни от хляба…., ноооооо щом стане въпрос за мястото на
хляба в една здравословна диета……
Библията, с векове е насърчавала неговата консумация, и не случайно той е в
основата на хранителната пирамида, бидейки неизменна част от живота на хората. Разбира
се, има хора, които няма да се съгласят с това . Световно-известният кардиолог, д-р Уилям Дейвис, нарича пшеницата
"перфектната хронична отрова."
И така, каква е
истината за хляба и житото
Наистина ли хляба е отрова, или важна хранителна съставка?
По-здравословен ли е безглутеновия хляб, отколкото обикновения ?
Може ли да се поддържа елегантно тяло и да бъдем в добро здраве, с
консумирането на хляб?
Отговорите на тези въпроси може да ви изненадат…….
Така, нека разгледаме най-опасните
лъжи, които сме чували за хляба.
Лъжа 1
„Пълнозърнестият
хляб е съществена част от здравословното хранене ".
Вероятно вие вече сте облъчен с тази „мантра“ от радиото, телевизията ….или
новините. Това е една огромна опашата лъжа, измислена от корпорациите, с цел да
се продават евтини селскостопански продукти, с огромни надценки .Разбира се,
това „облъчване“идва от същите корпоративни интереси и здравни организации,
които приканват да заменим истинското краве масло с маргарин (произведен от
съмнителни масла и продукти).
Истината е, че няма нищо толкова
здравословно в пълнозърнестите храни. В действителност, те са сред
най-нездравословните неща, които можем да консумираме.
Всъщност, една от най-важните
причини е, че ...
Пълнозърнестите храни
повишават кръвната захар
Вероятно сте чували, че храните с висок гликемичен индекс предизвикват бързо покачване на кръвната
захар и инсулина. Това от своя страна
създава каскада от възпаления, увеличава риска
от рак, болестта на Алцхаймер, сърдечно-съдови заболявания, чернодробна стеатоза
и диабет.
Високите
инсулинови нива са предпоставка за образуване на големи подкожни мазнини, които провокират развитието
на болести
Високата кръвна захар провокира и
образуването на съединения, които ускоряват процеса на стареене и увреждане на
тъканите (особено на кожата, под формата на бръчки и загуба на еластичност). И
за това са виновни въглехидратите в хляба……….
Около 75% от въглехидратите в пшеницата се срещат под формата на амилопектин А - съединение, уникално бързо превръщащо
се в глюкоза.
Ето защо пшеница повишава кръвната захар повече от почти всички храни! И
това не е всичко, което въглехидратите могат да поразят ...
Tака препоръчвания за сърцето
пълнозърнест хляб всъщност... причинява сърдечни заболявания!
Истината е, че всъщност лошият холестерол (LDL холестеролът, липопротеини с ниска плътност)
създава повишен риск от сърдечносъдови заболявания. Изследване на
Американската медицинска асоциация показва, че хората с такъв холестерол са предразположени на по-голям риск от инфаркт! И познайте какво
предизвиква образуването на тези опасни
плаки….?! Именно това е амилопектина, който се съдържа в пшеницата!
Замислете се дали трябва да ядете хляб най-малко три пъти на ден! В
действителност, ако ви се яде толкова много, вие може би нямате вина……
Вие вероятно
сте пристрастен към хляба. „Силните“ свойства на пшеницата.
Знаете ли, че захарта „отключва“ същите центрове на удоволствието в мозъка,
подобно на наркотиците?
Но пшеницата
има още по-мощни свойства, отколкото захарта!
Това е, защото, пълнозърнестият хляб
произвежда специфични съединения, които се свързват с опиоидни рецептори
в мозъка. Това предизвиква повтарящ се цикъл на глад - за повече хляб!
Не е за
учудване факта, че хората, които ядат
хляб, консумират средно с 400 калории повече на ден.
И така, към следващото погрешно
схващане за хляб (както и бисквити, зърнени храни, тестените изделия,
сладкиши…) .
Лъжа 2
Безглутеновият
хляб е по-здравословен, отколкото хляба, направен от пшеница
За съжаление, повечето безглутенови продукти - макарони, спагети, хляб и
др. използват много по-вредни подобрители. Като всяка обработена нездравословна
храна, тези продукти обикновено съдържат химически консерванти, протеини,
индустриални масла ... и често, ГМО.
Съставките в
ПОВЕЧЕТО безглутенови продукти също могат да вдигнат кръвната ви захар!
Тези продукти предизвикват напълняване в областта на корема, повишаване на
кръвната захар, инсулинова резистентност, диабет, катаракта и артрит. Те не са здравословни заместители
на пшеницата. Обърнете внимание на това как някои безглутенови храни влияят
върху кръвната захар ... и не само.
81 % от хората,
преминали на безглутенова диета, напълняват
в рамките на 2 години.
Някои безглутенови продукти съдържат 90 пъти повече АРСЕН, от колкото са
допустимите норми в ПИТЕЙНАТА ВОДА!
Лъжа 3
АКО нямате
проблем с глутена, няма да имате и проблем с житото
Много хора са наясно, че дори и малко протеин в пшеницата, може да създаде
сериозни проблеми , собено за тези с цьолиакия и глутенова чувствителност.
ГЛУТЕНА
наистина е проблем ...но не е само той!
Повечето лекари (погрешно) смятат, че ако нямате проблеми с глутена ….то
вие нямате всъщност никакъв проблем.
Въпреки това, протеина, което oще наричаме
"глутен", всъщност се състои от стотици по-малки съединения. Всяко
едно от тях може да предизвика възпалителна или имунна реакция.
Това обяснява и защо хората са получили толкова остра реакция към пшеницата
– и изобщо никаква реакция към самия глутен, дори и във високи дози. Проблемът
е, че лабораториите търсят само две антитела, свързани с глутена. Освен
глутена, науката е открила още множество съединения, които могат да причинят
сериозни дългосрочни здравословни проблеми .
Мощният химикал
в ПШЕНИЦАТА…
За разлика от животните, растенията не могат да избягат от това да не бъдат
„изконсумирани“. Ето защо много от тях имат „защита“. Тръните на кактуса са
такъв пример. Пшеницата и зърнените храни имат подобни защити, включително
съединения, които могат да ви лишат от жизненоважни хранителни вещества. Едно
такова е пшеничния зародиш аглутинин.
Проучванията показват, че той има преки токсични ефекти върху голяма част от
тъканите в тялото, включително сърцето и мозъка.
Подобно на глутена, аглутинина също може да наруши хормоналната система, да отслаби
имунитета, да предизвика храносмилателни проблеми и системни възпаления.
За съжаление, най-високите концентрации са намерени именно в пълнозърнестите
храни.
ЛЪЖА 4
Ако пшеницата
не причинява храносмилателен дистрес, тогава
нейната консумация е безопасна
Има хора, които и при най - малката
консумация на хляб или глутен, тичат към тоалетната, превивайки се от болка.
В известен смисъл, тези хора имат предимство ... бързо могат да
идентифицират проблема и неговият източник. Това, което не знаете е, че дори и
да нямате"без глутенова непоносимост" тези храни могат да предизвикат
възпаление и перфорации в червата . Това позволява на нежелани вещества, да попаднат в кръвта.
Тук са изброени някои от симптомите, които могат да доведат
до:
главоболие и умора
проблеми със синусите и понижен имунитет
артрит, костни и ставни болки
хранителни дефицити, и много дълъг списък от кожни заболявания, включително
всичко от акне до бръчки.
Повече тревожно е, че ...това може да отключи много и различни заболявания.
Изследванията показват, че пшеницата може да предизвика различни автоимунни
заболявания (когато тялото се самоатакува), включително:
диабет тип 1, ревматоиден артрит и
множествена склероза.
Ето и част от
заболяванята, които могат да се появят в следствие консумацията на глутен:
рак
болест на сърцето
остеопороза
възпаление на червата
дибромиалгия и хронична умора
болести на щитовидната жлеза
анемия
епилепсия
гангрена, язви