Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Лечение на „необичайно протичаща“ менструация


Ендометриоза:
Кратко въведение
Ендометриозата е изключително болезнено състояние, което е свързано с необичаен растеж на "ендометриална тъкан" - т.е. тъканта, която обикновено обгръща вътрешната страна на матката.
При жените, засегнати от ендометриоза, ендометриалната тъкан се разпространява бързо от вътрешната страна на матката до външната и страна. По-специално, растежът на ендометриалната тъкан започва да се появява върху фалопиевите тръби, яйчниците, пикочния мехур и червата. За облекчение на жените, страдащи от това болезнено състояние, има някои полезни средства, които се считат за много ефективни.
Настъпването на ендометриоза досега не е било свързано с някакъв специфичен фактор. Съществуват обаче някои фактори, които могат да доведат до това болезнено състояние, включително хормонален дисбаланс, фамилна анамнеза, повтарящи се тазови инфекции и маточни аномалии. 
Въпреки, че анормалният растеж на ендометриалната тъкан в ендометриозата обикновено се ограничава до тазовата област, тази тъкан понякога също може да расте извън тази област.
В повечето при случаи на ендометриоза, засегнатата жена изпитва болка в таза; постоянна умора; безплодие; тежки менструални периоди; спазми по време на менструацията; стомашно разстройство; гадене и болка по време на полово сношение, уриниране или движения на червата.


Природни средства за облекчаване на ендометриозата
Има някои изпитани естествени средства, които са много ефективни при облекчаване на ендометриозата.

1. Консумирайте повече зеленчуци и плодове
Ако страдате от ендометриоза, трябва да увеличите приема на зеленчуци и плодове, да спазвате здравословна и балансирана диета. Увеличенияат прием на зеленчуци и плодове, увеличава количеството фибри и витамини, което може да поддържа храносмилателната система здрава и да облекчи симптомите на ендометриозата.

2.Избягване вредното въздействие на химикалите
Друго средство за лечение на ендометриозата е да намалите излагането на въздействието на химикали от околната среда, като диоксини и полихлорирани бифенили, поради което симптомите на ендометриозата могат да станат по-тежки. За да се избегне вредното въздействие на химикалите, трябва да намалите консумацията на животински мазнини, особено млечни продукти, с високо съдържание на мазнини, риба и червено месо.

3.Яжте храни, богати на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини
Консумацията на храни, които са богати на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, също може да помогне при справянето с ендометриозата. Тези мастни киселини се срещат в изобилие, в някои риби като риба тон, сардини, сьомга, скумрия и анахави. Повишеният прием на тези мастни киселини е от полза при контролирането на производството на простагландини - хормоните, които причиняват менструални спазми и болка. Освен това растежът на ендометриалната тъкан може да се контролира и с помощта на рибено масло.

4.Консумирайте лен, конопени семена и семена от чиа
Ендометриозата може да се подобри и чрез консумирането на ленени семена, които са богати на фибри и лигнани, и могат да бъдат полезни за облекчаване на състояния, свързани с естроген. Освен семената от ленено семе, конопените семена и семена от чиа са изключително полезни при управлението на ендометриозата, тъй като могат да подобрят нивата на естроген; и по този начин подпомагат хормоналния баланс.

5. Използвайте билкови средства
 Използването на някои билки също е много полезно за подобряване на симптомите на ендометриозата. Тези билки включват главно Шатавари, Алое Вера, Арджуна, Ашока, Шалаки и Удъмбур. Тези билки могат да помогнат при лечението на няколко разстройства, които засягат жените и могат също така да облекчат болките в областта на корема и таза, да регулират менструалния цикъл, да подобрят имунната система и да потиснат свръхрастването на възпалени тъкани.

6.Намалете нивото на стрес
Друго средство за облекчаване на ендометриозата е да намалите стреса. Продължителният стрес може да направи тялото слабо и да доведе до хормонален дисбаланс, като повлияе производството на хормон, наречен "кортизол", който е необходим за производството на прогестерон и други хормони. Нивата на стрес могат да се управляват с помоща на хранителни вещества като витамин С, цинк, магнезий и витамини В.

7.Изпробвайте средствата за вътрешна защита
Вътрешните средства за защита са лесно достъпни у дома и могат да бъдат изпробвани без много усилия. Отвара от кимион, кориандър и копър семена е много добро за борба с корема дискомфорт и подуване на корема. Също така човек трябва да се възползва от  семената на сминдух и други охлаждащи и успокояващи билки.
Заедно с използването на горепосочените средства за лечение на ендометриоза, жените, страдащи от болезненото състояние, произтичащо от необичаен растеж на ендометриална тъкан, също трябва да избягват приема на алкохол и някои хранителни продукти, които могат да влошат ендометриозата и да влошат симптомите. Хранителните продукти, които трябва да се избягват при ендометриозата, включват главно месо, преработени с високо съдържание на мазнини, рафинирана захар, кофеин и небиологични млечни продукти.